През цялата история разводът е бил причина за много скандали, които са привличали общественото внимание. Докато някои от тях не са забележителни, други са невероятно шокиращи поради различни причини. Предлагаме ви едни от най-ярките случаи за драмата на съдебните дела и разкритията, които донесоха на обществеността.

Цезар и Помпея: рядка грешка в изчисленията

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
Цезар се раздели с Помпея и я обвини в предателство Снимка: Public Domain

Преди да стане един от най-великите лидери на Рим, Юлий Цезар е обикновен политик. През 69 пр.н.е. д. първата му съпруга умира и при завръщането си в Рим той се жени за Помпея.

Тя имала страхотни връзки и бракът им бил политически съюз. Въпреки това, когато Цезар е избран за първосвещеник на Рим, неговият живот и животът на всички останали трябвало да бъдат безупречни, пише Ancient Origins. През 62 пр.н.е. д. Помпея е обвинена, че е поканила любовника си на религиозна церемония, на която могат да присъстват само жени.

Цезар се развежда с нея и този скандал засилва слуховете. Някои политически съперници видели справянето му със скандала като слабост. Кариерата на Цезар в крайна сметка се възстановява, но разводът бил рядка грешка в неговата блестяща кариера.

Крал Хенри VIII и Катрин Арагонска: първият от многото

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
"Ан Болейн осъдена на смърт" Снимка: Public Domain

Разводът на крал Хенри VIII с Катерина Арагонска е добре известна история. Двамата били женени 24 години, но Хенри бил разочарован от неспособността й да създаде мъжки наследник. Той поискал анулиране на брака на основание, че Катрин преди това е била омъжена за брат му, което прави брака му невалиден.

Катрин обаче отказва да признае анулирането и папата отказва да го даде, което довежда до ожесточен спор между Хенри и Католическата църква. Хенри се отделя от църквата и основава Англиканската църква, на която самият той става глава, анулира брака си и се жени за Ан Болейн.

Разводът имал далечни последици, включително Английската реформация и основаването на Англиканската църква, и хиляди загинаха, докато различни християнски секти се борели за контрол над Англия.

Нерон и Клавдия Октавия: още една грешка на Нерон

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
Попея носи главата на Октавия на Нерон Снимка: Public Domain

Нерон, известен като един от най-жестоките и луди императори на Рим, се жени за Клавдия Октавия, когато е едва на 16 години. Бракът им бил политически и въпреки че Клавдия била послушна съпруга, Нерон бил известен с охолния си начин на живот и афери с други жени.

В крайна сметка Нерон се развежда с Клавдия и я обвинява в изневяра и други престъпления, за да се ожени за новата си любов Попея Сабина. Това обаче нарушава римските традиции и уронва достойнството на императорската служба. Разводът се превръща в скандал, който донася на Нерон още повече слава. Клавдия била всеобщо възхитена от римския народ, който видял в нея символ на добродетел и морал, особено в сравнение със съпруга си.

Император Константин и Фауста - семеен романс

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
Снимка: Мери Харш/ CC BY NC-SA 2.0

В древната политика лоялността към семейството понякога се поставя над личното щастие, както в случая с брака на император Константин с Фауста, дъщеря на Максимиан, негов съимператор. Техният съюз имал за цел да укрепи връзката между двамата мъже, но бракът им бил нещастен от самото начало, въпреки че имат деца.

Носели се слухове за изневяра: уж Фауста имала връзка с доведения си син Крисп, а за Константин се говорило, че е обвързан с мащехата на Фауста. Изглежда, че в това семейство интригите са били начин на живот.

Невъзможно е да се знае дали тези слухове се основават на истината или са просто резултат от политически маневри, било от враговете на Константин, или от самата Фауста. Каквато и да е причината, последствията са смъртоносни.

Между май и юни 326 г. Крисп е екзекутиран от Константин, а през юли Фауста се задушава в собствената си баня. Скандалът накърнява репутацията на Константин и предизвиква напрежение между него и бившия му съуправител Максимиан, бащата на Фауста.

Карл Велики и втората му съпруга - краят на съюза

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
Говорело се, че Карл Велики смятал съпругата си за отвратителна и я наричал „свиня“ Снимка: Public Domain

През 771 г. Карл Велики, първият император на Свещената Римска империя, се жени за втората си съпруга като част от политически съюз с лангобардите, германския народ, който по това време управлява голяма част от Италия, и папата, срещу собствения му брат Карломан. Бракът им обаче бил далеч от любовта, според слуховете Карл Велики смятал жена си за отвратителна и я наричал „свиня“.

От техния съюз се ражда само едно дете, Пепин. Когато Карломан умира през 771 г. сл. Хр., Карл Велики вече не се нуждае от политически съюз или от непривлекателната си съпруга. Вместо да последва правилните законови канали, Карл Велики просто обявява развод и връща жена си на лангобардите, което ги обидило много.

Разводът предизвикал конфликт между двете семейства, продължил няколко десетилетия. Карл Велики се жени и развежда още няколко пъти, но всичките му бракове имат политически характер и в крайна сметка са неуспешни.

Уилмот и Джон Бъри не са разведени

скандални разводи, разводи в историята, известни разводи, политически бракове, исторически скандали, противоречиви разводи, известни разводицял екран
През 1561 г. Уилмот Бъри иска анулиране от съпруга си Джон, твърдейки, че той е станал импотентен в резултат на конска стачка. Снимка: Public Domain

Преди модерната ера жените са имали ограничени възможности, ако искат да прекратят брака си. Един от малкото законни начини бил да се анулира бракът, но това изисквало жената да докаже, че бракът никога не е бил сключван, тъй като дефиницията на Църквата за брак се основава на създаване на потомство.

През 1561 г. Уилмот Бъри иска анулиране от съпруга си Джон, твърдейки, че той е станал импотентен в резултат на конска стачка. Нейните аргументи били приети от служители на местната църква и тя получила анулиране. И двамата продължили и се оженили за други хора.

Проблемът възникнал, когато скоро след това Джон се сдобил с бебе, което предизвикало скандал. Църквата обявила, че новите им бракове са невалидни, но в очите на Бог те все още се смятали за женени. Последвала поредица от неудобни съдебни битки, които довели до приемането на ново законодателство, отменящо анулирането на брак, ако съпругът впоследствие се окаже способен да има деца.

Барбара Вилиърс и Робърт Филдинг – развод и двуженство

Бракът на Барбара Вилиърс, 1-ва херцогиня на Кливланд и графиня на Касълмейн, и Робърт Филдинг бил един от най-скандалните и подли в историята. Вилиърс спечелила впечатляващите си титли и богатство като бивша (и любима) любовница на крал Чарлз II.

На 64-годишна възраст Вилиърс среща Робърт Филдинг, ненадежден ловец на богатство и просто лош човек, и през 1705 г. се хвърля стремглаво в нещастен брак. Тя не знаела, че Филдинг е толкова лош, бракът между Вилиърс и Филдинг бързо тръгнал надолу. Той бил жесток и постоянно й изневерявал. През 1708 г. на Вилиърс й писнало и подала молба за развод.

Процедурата по развода била объркваща и включвала твърдения за изневяра, злоупотреба и дори твърдението на Вилиърс, че Филдинг се е опитал да я убие. В крайна сметка разводът е разрешен, но не и преди Вилиърс да плати на Филдинг голяма сума пари, за да откупи бижутата, които е откраднал.

Скандалът обаче не приключил дотук. След развода Вилиърс открива, че Филдинг се е оженил повторно, този път за богата вдовица, която също е измамил. Тя веднага го съди за двуженство.

Филдинг е признат за виновен и осъден на смърт, но успява да избяга от затвора и да се укрие във Франция. Междувременно Вилиърс имала още няколко брака и романи, включително и слухове за афера със самия крал.

Независимо дали става въпрос за древен Рим или съвремието, разводът винаги е бил мръсна работа, пълна със скандали, предателства и душевни терзания. Но независимо от всичко, хората продължават да търсят любовта и щастието, дори ако са необходими няколко неуспешни брака, за да го направят.

Превод: GlasNews