През ноември 2022 година Украйна съобщава, че неин снайперист е застрелял руски войник от разстояние около 2,7 км.

Ако това действително е случило, то може да се превърне във второто убийство от най-далечно разстояние със снайпер за всички времена.

Това, че не съществува официален списък на убийствата със снайпер от най-голяма дистанция, не е изненадващо предвид обстоятелствата, при които се извършват, пише BusinessInsider.

Възможно е да има такива, които би трябвало да са включени в тази класация, но никога не са съобщени публично. На базата на достоверни сведения от други източници медията съставя класация, за да даде представа кои са най-точните снайперисти в света и как  се справят на бойното поле.

9. Никълъс Ранстад (армия на САЩ) – 2,06 км

Ранстад действа в провинция Кунар, Североизточен Афганистан.

През януари 2008 г. забелязва четирима вражески войници, застанали удобно до скалата.

След като пропуска с първия си опит, улучва един от бунтовниците с втория изстрел, въпреки че те са извън обсега на прицела на оръжието му, според доклада.

След всеки изстрел той си води бележки за различните променливи, които влияят на стрелбата, като температура и вятър, съобщава New York Post.

8. Неназован южноафрикански войник – 2,1 км

Според южноафриканския новинарски уебсайт TimesLIVE войникът е изпратен като част от южноафрикански отряд на ООН, който се сражава с бунтовниците в Демократична република Конго.

Войникът убива шестима вражески офицери по време на битката при Кибати през август 2013 г., се казва в доклада.

Твърди се, че един от изстрелите е произведен от разстояние 1,32 мили или 2,12 км.

7. Стрелкови сержант Карлос Хаткок (Морска пехота на САЩ) – 2,3 км

Хаткок държи рекорда на морската пехота за най-далечен потвърден изстрел от снайперист.

Поставя го през 1967 г. по време на войната във Виетнам и е още по-впечатляващ, защото дори не използва снайпер, а картечница М-2 50 калибър Browning, която може да бъде снабдена с телескопичен прицел за екстремни разстояния.

Хаткок е смятан за един от най-смъртоносните снайперисти в историята на морската пехота, с 93 потвърдени убийства.

6. Сержант Брайън Кремер (армия на САЩ) – 2,3 км

Кремер има заслуга за убийството на иракски бунтовник през март 2004 г., докато служи във втори рейнджърски батальон.

Военното издание We Are The Mighty съобщава, че подробностите за събитието се пазят строго от военните, но то се нарежда сред най-далечните убийства със снайпер от американски войник.

Канадският вестник Globe and Mail  съобщава, че Кремер е поразил целта си с пушка Barrett M82A1.

5. Старши ефрейтор Арън Пери (канадска армия) – 2,3 км

Пери ликвидира бунтовник на разстояние 2,3 км по време на операция "Анаконда" в Афганистан, според The Globe and Mail.

За действията си получава похвала от канадското правителство, въпреки че то не уточнява подробности за извършените убийства.

"От 2 до 11 март 2002 г. той управляваше снайперистки екип от трети батальон, канадска лека пехотна бойна група "Принцеса Патриция" при екстремни метеорологични условия", се казва в уебсайта на генерал-губернатора на Канада за службата на Пери.

"Старши ефрейтор Пери демонстрира впечатляващ професионализъм и отдаденост на службата чрез доблестното си поведение под пряк и непряк обстрел, а действията му помогнаха да се осигури успехът на мисията", се допълва още в публикацията.

4. Ефрейтор Роб Фърлонг (канадска армия) – 2,4 км

Фърлонг участва в операция "Анаконда" в долината Шахикот, Афганистан, според Globe and Mail.

Неслучайно в класацията са включени трима канадски войници, което е знак за репутацията на страната като родина на едни от най-добрите снайперисти.

"Канадските снайперисти са най-добрите в света", казва Фърлонг пред списание Maclean's.

"Програмата за обучение на снайперисти съществува от дълго време. Това е основата и  преработена на базата на уроците, научени в Афганистан. Изградихме я така, че да бъде най-добрата", допълва той.

3. Сержант Крейг Харисън (британска армия) – 2,5 км

Твърди се, че британският войник Крейг Харисън е убил двама души в бърза последователност на разстояние 2,5 км, докато служи в Афганистан.

We Are The Mighty съобщава, че през ноември 2009 г. Харисън е забелязал вражески картечен екип. Стреляйки през интервал от 6 секунди, той произвежда 5 изстрела и две убийства.

През 23-годишната си военна кариера Харисън служи в Косово, Ирак и Афганистан.

Неотдавна обаче Харисън призна пред Фондацията на ветераните, че с професията си на войник е причинил "само страдание" и че продължава да се бори с посттравматичното стресово разстройство и мисли за самоубийство.

2. Неназован украински войник – 2,7 км

Украйна твърди, че един от нейните снайперисти е застрелял вражески войник на разстояние 2,7 км.

Нейното стратегическо командване сподели видеоклип в Telegram през ноември, за който твърдеше, че показва попадението и заяви: "Окупаторът беше ликвидиран с точен изстрел на нашите командоси от разстояние 2710 м."

Разстоянието е приблизително равно на три пъти височината на дубайската Бурдж Халифа – най-високата сграда в света.

1. Неназован канадски войник – 3,4 км

Твърди се, че първото място принадлежи на канадски войник, който взема титлата през 2017 г. по време на обиколка в Ирак.

Войникът е част от елитната съвместна оперативна група 2, съобщава Globe and Mail. Според вестника, използва снайпер McMillan TAC-50.

"Въпросният изстрел всъщност е прекъснал атака на ДАЕШ срещу иракските сили за сигурност", заяви неназован военен източник пред Globe and Mail, използвайки алтернативното име на ИДИЛ.

Друг военен източник заяви, че това е "Невероятен подвиг. Световен рекорд, който може би никога няма да бъде подобрен".