Британски историци наскоро обявиха забележителното откритие на викингски „портфейл“ на 1000 години , благодарение на двама любопитни металотърсачи.

Организацията "Манкси национални съкровища", базирана на остров Ман, обяви откритието в прессъобщение на 30 септември. В изявление организацията обясни, че монетите всъщност са били открити през май.

Двама металдетектори, Джон Кроу и Дейвид О'Хеър, откриха съкровището, докато претърсвали частна земя на острова. Находките се състоят от 36 сребърни монети, изсечени между 1000 и 1065 година, когато е известно, че викингите са обитавали остров Ман.

„По-голямата част от монетите са сечени по време на управлението на Едуард Изповедника (1042-1066 г. сл. н.е.). Английските крале Етелред II (978-1016 г. сл. н. е.) и Канут (1016-1035 г. сл. н. е.) са представени на монетите.“, съобщението за пресата отбелязва.

„Има представени различни английски монетни дворове, включително Йорк, Лондон, Линкълн, Кеймбридж, Хейстингс, Ипсуич и Ексетър“, се добавя в изявлението. „Ирландските монети датират от средата на десетилетия на 1000 г. сл. н. е. и всички са сечени в Дъблин. Те представят профила на крал Сихтрик Копринена брада, който е бил норвежки крал на Дъблин от 989 г. до 1036 г. сл. н. е.“

Д-р Кристин Борнхолд Колинс, изследовател, отбеляза, че откритието може да се оприличи на портфейл поради разнообразието от валути.

„Новото съкровище може да се сравни с портфейл, съдържащ всички видове кредитни карти, банкноти и монети, може би от различни националности, като например когато се подготвяте да пътувате в чужбина, и показва разнообразието от валути, достъпни за търговец от Ирландско море или жители на Ман в този период“, обясни тя.

„Комбинирани, съкровищата предоставят рядък шанс за изучаване на съдържанието едно до друго, чак до детайлите на матриците, използвани за изсичане на монетите“, добави експертът. „Наличието на толкова близко датиран сравнителен материал от отделни находки е много необичайно.“

Историците смятат, че съкровището е било изоставено около 1070 г. Експерти казват, че съкровището хвърля светлина върху търговската история на онова време.

„Географският обхват на монетните дворове, представени в това съкровище, илюстрира жизнена и мобилна икономика, с търговци и пари, движещи се през Ирландия и Англия, през остров Ман, за продължителен период през цялата епоха на викингите“, каза организацията в съобщението си .

Алисън Фокс, куратор за националното наследство на Ман, каза, че откритието предоставя информация за историята на острова, за който е известно, че крие безценни викингски артефакти.

„Това е чудесна находка, която помага за по-нататъшното ни разбиране на сложната икономика от епохата на викингите на остров Ман, където е открито повече сребро от епохата на викингите на квадратен километър, отколкото в Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс“, отбеляза тя.