700-годишен кораб, който е бил част от Ханзейската лига - мощна търговска мрежа, създадена през 1356 г., която се простира от Англия до Русия - е открит само на 1,5 метра под улиците на Талин. 

Дългият около 25 метра плавателен съд е намерен по време на строителни работи в естонската столица, пише Daily Mail.

Корабът е един от ключовите на Ханзейската лига, която в зенита си дори води война, за да защити интересите на своите членове.

Оцелелите примери са рядкост, като най-известният такъв е Бременският зъбно колело, открито в Германия през 1962 г. Археологът Михел Тамет обаче каза, че новооткритият кораб е в дори по-добро състояние от прочутия си братовчед.

„Корабът е дълъг над 24 метра и широк 9 метра. Бордовете са непокътнати до три метра от дъното на кораба. Построен е с масивни дъбови трупи и дъски. Корабът е с припокриващи се дъски, запечатани с животински косми и катран.", отбелязва Тамет.

„Намерихме вълнен материал, използван за опаковане, намерихме и някои инструменти и фрагменти от средновековни кожени обувки. Разкопките продължават и се надяваме да открием още.“, добавя той.

Дендрохронологичен тест върху дървото датира останките, показвайки, че те са 1298 години, или с 82 години по-стари от тези на Бременския кораб.

Останките ще бъдат премахнати от сегашното си положение, за да могат строителните работи да продължат.

„В момента има две основни опции: той ще отиде в морския музей или в зоната за съхранение на останките в залива на Талин близо до остров Найсаар", заяви Рагнар Нурк, археолог от градската управа на Талин.

В своя пик, Ханзейската лига може да се похвали сред членовете си с гилдии в градове от Русия до Холандия.

Те доминират в обмена на стоки между североизточната и северозападната част на Европа, като транспортират суровини като кожи, восък, зърно, риба, лен, коноп, дървесина и продукти от дървен материал като смола, катран и картофи от изток на запад, както и платове, метални изделия, оръжия и подправки на изток.

С разрастването си логата установява виртуален монопол върху морската търговия в Балтийско море и зъбното колело е избраният от тях кораб. 

Корабът има повече товарно пространство от предшественика си, плоско дъно за достъп до плитки води и проста настройка на платното, което се нуждае от по-малко хора за работа – което го прави икономично средство за корабоплаване. Този вид плавателни съдове са били с размери от 15 до 25 метра.  Лигата в крайна сметка стана толкова мощна, че дори влиза във война с Дания, за да защити своите интереси, превзема Копенхаген и нанасяйки унизителен мирен договор на крал Валдемар IV.