Едно ново проучване показва, че хормоналните реакции в следствие на стреса биха могли да бъдат причина, поради която хората изневеряват или се занимават с парични и други измами.

Изследването, публикувано в професионалното списание "Журнал за експериментална психология", е имало за цел да хвърли светлина върху връзката между биологичните функции и неетичното поведение, основавайки се на хипотезата, че изневярата е "начин за борба срещу стреса".

А именно, има теория, че тялото увеличава производството на репродуктивния хормон тестостерон с цел да регулира и балансира ефекта, който предизвиква хормона на стреса - кортизонът.

Учени от университетите "Харвард" и "Тексас" са установили, че високите нива на двата хормона увеличават вероятността за изневяра, а и самата  ендокринна система в такива ситуации насърчава хората да се държат зле.

Така че, ако сте под стрес, вашата честност е изложена на изпитание.

Самото изследване е било много интересно. На анкетираните са били дадени математически тестове, след което самите те е трябвало да кажат колко задачи са решили вярно. Но съществувал капан. Било казано, че колкото повече вярно решени задачи имат, толкова повече пари ще заработят като награда, e-zdravey.

Резултатите от изследванията преди и след решаването на тестовете са показали, че хората, които са имали повишени нива на тестостерон, твърдели, че че са решили повече задачи, отколкото била истината, т.е. казано с други думи  - излъгали.