Находката, направена край Кайро, датира от периода между 1 век пр.н.е. и 1 век от н.е. По това време римляните поемат контрола над Египет.

Кучета в Древен Египет

Смята се, че заровените кучета, 87% от които са бебета, са загинали в наводнение. Археолозите са успели да преценят, че те са починали по едно и също време, без насилие. Те също така откриха синя глина върху телата на кучетата, намерени във водохранилища по това време, подкрепяйки теорията, че кучетата са се удавили. Защо момчето е погребано там, все още не е известно.

Въпреки че древните египтяни са почитали много животни, кучетата не са били смятани за свещени, пише The ​​Jerusalem Post. Използвани са като домашни любимци и работна ръка. Някои кучета обаче са мумифицирани и погребани със собствениците си. Древните египтяни вярвали, че боговете с кучешки глави Анубис и Упуат придружават душите на мъртвите в задгробния живот. Някои кучета са били принасяни в жертва, за да играят ролята на амулет при погребението.

Единственият случай, с който може да се направи аналогия, е откриването на труп на дете с 12 кучета в гробището в Йераконполис.



Снимка: REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Защо момчето е погребано там, не е известно. Работната теория на изследователите е, че момчето е починало, грижейки се за кучетата и следователно е погребано с тях.

Деца в Древен Египет

Малко вероятно е момчето и кучето му да са екзекутирани. В Древен Египет децата са били третирани добре, имали са достъп до образование и им е било забранено да учат занаят.

Фактът, че момчето е намерено с ленена торба на главата, допълва мистерията. Единственият друг случай, когато е открито тяло с ленен чувал на главата, означава, че човекът е бил убит със стрела.

Превод: GlasNews