Картина на световноизвестният художник Пикасо е намерена от търговец, докато разчиствал мазе. Находката е открита в частен дом в Капри.
 
След като се натъкнал на картината през 1962 г., Луиджи Ло Росо отнесъл навитото платно със себе си в Помпей, където висяла в евтина рамка на стената на хола през следващите няколко десетилетия.
 
Портретът, който сега се смята от собствениците му за изкривен образ на Дора Маар, френска фотографка и художничка, която е била любовница и муза на Пикасо, има отличителния подпис на известния художник в горния ляв ъгъл. Но Ло Росо тогава не знаел кой е Пикасо.

Продадоха картина на Пикасо за близо 140 млн. долара

Едва много по-късно синът му Андреа се усъмнява.

В крайна сметка семейството потърсилли съвета на екип от експерти, включително известния детектив по изкуствата Маурицио Серачини. След години на сложни разследвания Синция Алтиери, графолог и член на научния комитет на Фондация Аркадия, който се занимава с оценките, реставрациите и приписването на произведения на изкуството, потвърди, че подписът върху картината, днес оценена на 6 милиона евро, е на Пикасо.
 
Пикасо е бил чест посетител на южния италиански остров Капри.

Продадоха картина на Пикасо за 67,6 млн. долара

„Баща ми беше от Капри и събираше боклуци, за да ги продава на безценица“, каза той. „Той намерил картината, преди дори да се родя, и нямал представа кой е Пикасо. Той не беше много образован човек. Докато четях за творбите на Пикасо в енциклопедия, поглеждах към картината и я сравнявах с неговия подпис. Постоянно казвах на баща ми, че е подобно, но той не разбираше. Но докато пораствах, продължавах да се чудя,” споделя Андреа.

Дора Маар - артистът, останал завинаги в сянката на Пикасо

Пикасо, който почина през 1973 г., създава повече от 14 000 творби и фондацията получава стотици съобщения на ден от хора, които твърдят, че притежават оригинал.
 
Buste de femme (Дора Маар) е нарисувана през 1938 г. и открадната от яхтата на саудитски шейх през 1999 г., преди да бъде открита 20 години по-късно.

Превод: GlasNews.bg