Откриха останки от отдавна изгубена църква, потопена от наводнения преди почти 700 години в Германия.

Смята се, че средновековната църква някога е била част от средновековното търговско селище Рунгхолт, което дори е било наричано „Атлантида на Северно море“.

Съобщава се, че потъналото селище е било потопено по време на опустошителна буря през 1362 г. сл. н. е. То се намира точно до брега на съвременна Германия под Ваденско море - зона на приливите и отливите в югоизточната част на Северно море.

Екстремни бури през Средновековието, особено в началото на 60-те години на XIV век, са причинили големи загуби на земя в района, превръщайки култивираните блатисти местности в зона на приливен разлив. Това сочат данни на проучване от 2022 г., публикувано в онлайн списанието PLOS One.

Реставрираха древен публичен дом в Помпей СНИМКИ

Точното местоположение на Рунгхолт - и дори самото му съществуване - отдавна е обект на дебат. Но сега интердисциплинарен екип от изследователи казват, че са открили доказателства за църква, която може да се е намирала в центъра на средновековното селище.

Изследователският екип включва експерти от университета Кил, университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Центъра за балтийска и скандинавска археология и Държавния археологически отдел на Шлезвиг-Холщайн, които са базирани в Германия.

За да открият църквата, учените са използвали комбинация от техники, за да изследват участък от тинести равнини във Ваденско море, покриващи площ от почти 4 квадратни мили. Проучването включва района около остров Hallig Südfall, където предишни доказателства сочат, че Рунгхолт може да се намира.

Останките от селища, скрити под тинестите равнини, първо се локализират и картографират върху широка област с помощта на различни геофизични методи“, каза в изявление Денис Уилкен, геофизик от университета Кил.

Този месец усилията на екипа разкриха дълга 1,2 мили верига от средновековни терпи – изкуствени могили, конструирани за защита на градските райони от високи приливи и водни вълни – близо до Халиг Юдфал.

Сред терпсите изследователският екип откри структури, които определиха като основите на голяма църква с размери около 130 на 50 фута.

Каменен кораб, плаващ в небето? Това е невероятно мощната крепост Овеч СНИМКИ

Общо екипът откри в изследваната зона 54 терпа, систематични дренажни системи, морска дига с пристанище с приливна врата, две по-малки църкви и сега голямата църква.

Но въпреки последното откритие, ерозията представлява заплаха за средновековните останки, които са разпръснати в района, според археолозите.

„Около Hallig Südfall и в други кални полета останките от средновековните селища вече са силно ерозирали и често се откриват само като негативни отпечатъци. Това също е много очевидно около местоположението на църквата, така че спешно трябва да засилим изследванията тук“, каза Хана Хадлер в изявление. Тя работи в Института по география на университета Йоханес Гутенберг в Майнц.

Туристка върна откраднати артефакти от Помпей, били прокълнати

Снимка: Newsweek