Край бреговете на Антарктида откриха потъналия кораб на знаменития полярен изследовател Ърнест Шекълтън. Баркентината “Ендюранс” се озовава на дъното през 1915 година по време на втората полярна експедиция на Шекълтън.

Плавателния съд бил открит на около 3008 метра дълбочина, на 6,5 километра от мястото на корабокрушението, което е отбелязано от капитана на кораба Франк Уорсли. Заради ниската температура на водата и отсъствието на микроорганизми, които да се хранят с дърво, плавателният съд е изключително запазен.

За откриването на изчезналия кораб е проведена акция на стойност 10 милиона долапа, като участвали  десетки специалсти, както и ледоразбивача S. A. Agulhas II и неговия екипаж. Екипът от експерти определят находката като "най-красивото корабокрушение". "Ендюрънс" получи статут на защитен исторически обект.

Всички разходи са поети от инвеститор, името на който се пази в тайна.

Ърнест Шакълтън е британски изследовател на Антарктика. Член на антарктическата експедиция на Робърт Скот на кораба „Дискавъри“ (1901-1904). Ръководител е на няколко антарктическите експедиции, по време на които са открити планинската верига на Земя Виктория, Полярното плато, ледника Биърдмор, проучено е крайбрежието на Земя Котс и др.