Уникален скитски скиптър на 2500 години намериха археолозите в последните за този сезон дни от разкопките в праисторическия солодобивен и градски център „Провадия – Солницата“.

За откритието разказа днес ръководителят на обекта академик Васил Николов. Гробът, в който е намерен скиптърът, е изследван от Виолета Стоицова и Калина Самичкова.

Проучвана яма е по-различна от намерените досега, обясни Николов. Той подчерта, че скитските гробове са нещо много рядко срещано в днешна Североизточна България. До момента са открити четири или пет.

Формата на гроба на скитския войн наподобява ботуш, с вдълбана част. В по-късни времена тя явно е била разкопавана, но хората са видели черепа и горната част от скелета на мъжа, които днес липсват, и са спрели веднага, обясни още акад. Васил Николов. Сега археолозите са намерили костния скиптър, който изследователят окачестви като „невероятно постижение на изкуството от онова време“. Край човешките кости са намерени и такива на кон, малко кученце и костенурка. Войнът е бил погребан с железен нож, но през вековете оръжието е корозирало и е в много лошо състояние.

Скитите са степно и полустепно население, което достига до Дунав през 7-и век пр. Хр., разказа Николов. Те са навлизали в територията на днешна България, но няма данни да са се били с местните. Информация за конфронтацията им с траките е за след 5-и век пр.Хр. Според учените през ранната бронзова епоха скитите са погребвали своите хора във вече съществуващи могили. За пръв път сега е открит гроб в селищна могила, посочи Николов. Той уточни, че свидетелство за етническата принадлежност на воина е и начинът, по който е положено тялото му - с отворени крака, единият леко свит. На колко години е бил мъжът, колко е бил висок, ще покажат изследванията. Ще бъдат проучени и костите на намерените животни, чрез които може да се направи по-точна датировка, допълни още Николов. Той каза, че катакомбите в гробните ями също са характерни за скитите. В тях са полагани даровете за пътуването в отвъдното. В намерения в Солницата гроб няма керамика. Това според Николов не е учудващо, защото скитите са били номади и не са разнасяли съдове, по-скоро са ползвали местните, когато отидат на някъде.