Ново проучване показа, че кръвните нива на кофеин могат да повлияят на телесните мазнини, което от своя страна намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

В хода на проучването изследователите решават да разгледат генетичните маркери, за да разберат по-добре връзката между нивата на кофеин, индекса на телесна маса (ИТМ) и риска от диабет тип 2. Екип от изследователи от Швеция и Обединеното кралство заяви, че некалоричните кофеинови напитки могат да бъдат потенциален инструмент за намаляване на нивата на телесните мазнини.

"Генетично по-високите плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък ИТМ и маса на телесните мазнини. Също така, високите плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2. ИТМ", се казва в проучването, пише Science Alert.

В експеримента са участвали малко по-малко от 10 хиляди доброволци, техните данни са взети от генетични бази данни. Фокусът на анализа беше върху вариациите в отделните гени, които са свързани с разграждането на кофеина в човешкото тяло.

Както се оказа, хората с наличие на вариация на ген CYP1A2 разграждат кофеина по-бавно, което му позволява да остане в кръвта по-дълго. Освен това тези хора са склонни да консумират по-малко кофеин през целия ден.

Освен това учените не можаха да намерят връзка между количеството кофеин в човешката кръв и сърдечно-съдовите заболявания, включително сърдечна недостатъчност и инсулт.

Предишни изследвания вече свързват умерения прием на кофеин с подобрено здраве на сърцето, както и с по-нисък ИТМ. Последното изследване придава повече тежест на подобни твърдения.

„Наличните проучвания показват, че консумацията на кофеин води до загуба на тегло и мазнини, но дългосрочните ефекти от консумацията на кофеин все още не са известни“, предупреждават авторите на изследването.

Екипът вярва, че връзката, която са открили, е защото кофеинът увеличава производството на топлина в тялото и окисляването на мазнините (превръщането на мазнините в енергия). И двата процеса играят важна роля в цялостния метаболизъм.