Едно общо болкоуспокояващо е ефективно в борбата с неразрешимата депресия според ново проучване.

Кетаминът, болкоуспокояващо и добре познато лекарство, показва известно обещание в нова област - лечението на неразрешима депресия. Това лекарство може потенциално да бъде повратна точка за тези, които се борят с депресия, която не реагира на конвенционалните лечения, пише ScienceAlert.

Първо, нека разберем какво е кетамин и как действа. Това е мощен анестетик, който съществува повече от половин век. Известен е и с незаконната си употреба за развлечение, тъй като променя невротрансмитерите, малките химикали, които влияят на настроението и възприятията ни, намиращи се в мозъка ни. В ранни проучвания върху животни учените са установили, че кетаминът може значително да повиши някои мозъчни химикали, като допамин, и това предизвика любопитство за това какви ефекти може да има върху човешкия мозък.

Сега кетаминът се разглежда като лечение на депресия, която продължава въпреки употребата на различни антидепресанти. Но това не е безплатна практика. Предписва се при внимателно контролирани условия поради сериозни потенциални рискове, като например възможността за увеличаване на мислите за самоубийство. Ето защо е много важно да се осигури внимателно наблюдение на пациента не само по време на лечението, но и след него.

Сега нека се запознаем с най-новите изследвания по тази тема, проведени в Австралия и Нова Зеландия. Целта на проучването е да се установи колко ефективен е подкожният кетамин в сравнение с други лекарства при лечение на хора с резистентна на лечение депресия. В проучването са участвали 184 души, които са били разделени на групи. На някои е даван кетамин, а на други лекарството мидазолам.

След четири седмици значително повече участници, които са получавали кетамин (19,6%), показват признаци на ремисия в сравнение с тези, които са получавали мидазолам (2%). Освен това, ако вземем предвид по-малко строг индикатор за подобрение, например намаляване наполовина на резултата за депресия, разликата е още по-голяма (29% срещу 4%). Уловката обаче е, че четири седмици след края на лечението стабилното подобрение на симптомите се забавило, което предполага необходимостта от дългосрочно лечение.

Трябва да се отбележи, че за това проучване са използвани инжекции с кетамин, което е рентабилен метод. Въпреки това, кетаминът може да се прилага и интравенозно като капково или като спрей за нос. Последният метод дори е одобрен в Австралия и Нова Зеландия. Всеки от тези методи инжектира различни количества кетамин и все още не е решено кой метод е по-добър.

Експерт предупреди: Розов кокаин навлиза в Европа

Впечатляващите резултати от това проучване не означават, че трябва да пренебрегваме други лечения за депресия. Транскраниалната магнитна стимулация, други лекарства, психотерапия и дори промени в начина на живот като диета, упражнения и медитация могат да играят роля при лечението на депресия.

Следователно е трудно да се надценят трудностите, свързани с неразрешимата депресия. Въпреки това, окуражаващите резултати от това проучване предполагат, че кетаминът може да бъде надежда за тези, които се борят с това състояние. Ако вие или някой ваш познат страда от депресия, важно е открито да обсъдите всички достъпни възможности за лечение с вашия лекар.

Превод: GlasNews.bg