„Загубата на 3 килограма“ (или 2 или 4) е повтаряща се цел и това е така, защото това е средно наднормено тегло, което сме склонни да натрупаме в доста често срещани ситуации: по време на празници, когато сме заседнали или като променим някои навици.

В идеалния случай, когато искате да отслабнете, винаги трябва да отидете при професионалист, но когато става дума за малко количество, просто трябва да направите някои промени и да следвате прости насоки, за да свалите тези излишни килограми, без да се налага да „минавате“ на диета. Диетологът Летисия Карера и личният треньор и експерт по спортно хранене Сандра Лорден Алварес съставиха кратък списък с най-ефективните практики за бързо отслабване по здравословен начин, пише VOGUE Италия.

Хляб и протеин за закуска

цял екран
Снимка: Getty

Хлябът не трябва да се изключва. Наистина трябва да присъства във вашата диета, особено за закуска. Лордън Алварес препоръчва да купувате хляб с добър състав и ниско съдържание на захар. „Проблемът не е в самия хляб, а в количеството. Не е същото нещо като да изядеш филия препечен хляб или цял хляб. Това, с което го ядеш, също е много важно за определяне на засищащата сила на хляба. На закуска е най-добре да комбинирате хляб с протеини като пуешко, шунка или яйца."

Истината за царевичните или оризови сладкиши

Въпреки че има легенда, която препоръчва замяната на хляба с царевични или оризови сладки, Летисия Карера категорично не е съгласна с това. "Не е вярно, че са за предпочитане. Всъщност тези хлябове имат повече калории от белия или пълнозърнестия хляб. Просто съдържат много въздух и тежат по-малко."

Нюанси с кафе

Когато искате да отслабнете, самото кафе не е проблем, но начинът, по който го консумирате, може да бъде проблем при отслабването. Можете да го пиете обикновено, с обезмаслено мляко или подсладител, ако желаете. Що се отнася до количеството, Лордън Алварес уточнява: "3 чаши кафе с подсладител не влияят на теглото. Въпреки това, ако добавите мляко и захар, наддаването на тегло, разбира се, е възможно."

Внимавайте с плодовите сокове

цял екран
Снимка: Getty Images

Често консумираме напитки, без да осъзнаваме тяхното калорично съдържание. "Тъй като са в течна форма и не са много засищащи, рискът е да консумираме много повече калории, отколкото обикновено получаваме от храната в твърда форма. Това се случва например с плодовите сокове. Можем спокойно да пием сок от 5 пасирани плодове, но едва ли ядем цели 5 плода“, обяснява Лордън Алварес. А това неминуемо повишава калорийността на диетата, като се има предвид, че сокът от 4 портокала може да съдържа до 350 калории.

Яжте протеини за вечеря

За Летисия Карера една от най-ефективните препоръки за отслабване с 2-3 килограма е да ядете само протеини за вечеря. „Това е голяма помощ при отслабването.“ Както Лордън Алварес потвърди, като общо правило, "увеличаването на приема на висококачествени протеини с високо насищане е добра идея."

Избягвайте захарта

Това изглежда очевидно, но си струва да запомните. На първо място, защото, както ни напомня Карера, консумацията на захар е свързана с появата на целулит и ускореното стареене на кожата. Въпреки това, както отбелязва Лордън Алварес, не сладките вкусове трябва да се избягват, а храните с бързо усвоими захари, които повишават нивата на кръвната захар, което ви кара да се чувствате още по-гладни.

Фибри, зехтин и варива

цял екран
Снимка: Pixabay

Това са основни храни, които осигуряват макронутриенти и ви карат да се чувствате сити. Както посочва Лордън Алварес, важно е да запомните, че гладуването "предизвиква недостиг на хранителни вещества в тялото, което в крайна сметка го забавя. Освен това ви кара да ядете с повече тревожност."

Значението на почивката и упражненията

Упражненията трябва да са част от всеки начин на живот, независимо дали искате да отслабнете или не, но ако целта е да отслабнете, важно е да разберете, че „упражненията са съюзник за ускоряване на метаболизма ви и увеличаване на разхода на калории, така че можете да консумирате повече калории", обяснява Лордън Алварес. И накрая, почивката е от съществено значение, за да се избегнат хормонални дисбаланси, които могат да увеличат апетита.

Превод: GlasNews