Историците все още спорят яростно за точните причини за така наречения „колапс на бронзовата епоха“, един преди сравнително щастлив период в историята, пише IFLScience. Тогава културата като "цивилизация на бронзовата епоха" се определя от способността й да произвежда бронз чрез топене на мед и комбинирането й с калай и други метали.

Бронзът е най-здравият и достъпен метал по онова време, което му позволява да спечели технологично предимство в областта на оръжията, инженерството и т.н. От своя страна, това по-късно помогна за оформянето на големи градски селища, за развитието на сложни социални класови системи и за създаването на множество писмени системи.

Цивилизациите, които процъфтяват през тази епоха, включват Средната асирийска империя в Месопотамия, Древен Египет, Вавилония, Хетската империя в Анатолия и минойската цивилизация в Крит. Въпреки че всички тези държави бяха разпръснати по целия свят, те бяха тясно свързани чрез търговия и миграция. Въпреки това, около 1177 г. пр.н.е. тази успешна мрежа се срина.

Едно от разпространените обяснения за краха на тогавашните цивилизации е пристигането на мародерски нашественици, известни като "морските народи". Те не са оставили паметници или писмени сведения след себе си, така че самоличността им все още е неясна и спорна. Има мнение, че те наистина са били представители на много различни морски култури, които са плавали около Източното Средиземноморие. Както и да е, тези „морски народи“ създадоха истински ад в Анатолия, Сирия, Финикия, Ханаан, Кипър и Египет, унищожавайки или принуждавайки ги да напуснат безброй древни градове.

битка, Рамзес IIIцял екран
Илюстрация на релеф от погребалния храм на Рамзес III в Мединет Хабу, изобразяващ битката при делтата между Египет и „морските народи“

Пристигането на тези енигматични мореплаватели едва ли е цялата история. Някои твърдят, че цивилизациите от бронзовата епоха са изгнили отвътре поради общ системен колапс. Тази теория предполага, че много кралства от късната бронзова епоха са имали "фатална централизирана, сложна и тежка" политическа структура, която ги е направила уязвими на неравенство и социална нестабилност. Друга възможност е появата на желязото и промените във военните действия, което означава, че битките стават все по-разрушителни.

Друго интригуващо предположение е, че упадъкът на бронзовата епоха е свързан с екологични катаклизми. Проучване от 2013 г. разглежда поленови зърна от древни езерни отлагания в региона и открива доказателства за изменението на климата по това време. Тези промени в околната среда, според авторите на изследването, са довели до широко разпространени суши, недостиг на храна и глад. Последицата от това била масова миграция, социални катаклизми и фактът, че тези някога силни цивилизации станали уязвими за нашественици.

Както винаги се случва, историята за упадъка на бронзовата епоха не може да бъде обяснена линейно или с една-единствена причина. Най-вероятно това е сложна комбинация от всички фактори, които са изиграли една или друга роля в различни територии.

Упадъкът от този период е своеобразно напомняне, че никоя цивилизация никога не трябва да смята позицията си в света за постоянна. С правилната комбинация от изменение на климата, война и технологичен напредък, дори могъщи общества могат да рухнат.

Превод: GlasNews