Преди няколко дни хиляди жители на Калифорния, САЩ, станаха свидетели на годишния метеорен поток, наречен Тауриди. Винаги може да се види през есенните месеци. Смята се, че тези метеорити са се откъснали от опашката на кометата Енке и сега обикалят около Земята. Такъв метеорен дъжд, както често се наричат ​​такива събития, е ярко и безопасно за хората светлинно шоу, което може да се види в небето, когато метеоритни частици изгарят в атмосферата на нашата планета. Но жител на Калифорния каза пред местните медии, че един от тези метеорити е ударил къщата му, причинявайки пожар и унищожаване на сградата. При трагедията загинало и кучето му. Но НАСА смята това или за измама, или просто за недоразумение, пише Futurism.

Според говорителя на НАСА Уилям Кук преди няколко дни хиляди жители на Северна Калифорния са видели в небето 4 огнени кълба, които всъщност са се разпаднали в атмосферата и техните отломки не са достигнали повърхността.

Местният жител Дъстин Прочита обаче каза пред репортери, че една от тези огнени топки, която най-вероятно е метеорит от Тавридския поток, е паднала върху къщата му.

„Чух голяма експлозия, след това усетих мирис на дим и излязох на верандата, оказа се, че цялата къща е обхваната от пламъци“, каза Прочита пред местните медии.

Съседите му също твърдят, че са видели огненото кълбо, а някои също предполагат, че може да е метеорит. Властите все още се опитват да установят причината за пожара в къщата.

Снимка: Science Alert

Шефът на местната пожарна Джош Милър каза пред репортери, че самият той не е видял никакво огнено кълбо, но е склонен да се довери на очевидци, които един след друг твърдят, че това е огнено кълбо. И според местните жители той наистина паднал от небето точно до къщата на Прочита.

Но учените от НАСА отричат ​​възможността някой от метеоритите на метеорния поток Таурид да падне на Земята. Освен това този метеорит не би могъл да причини пожар, тъй като такива метеорити, ако паднат, вече са студени, а не огнени или горещи, които биха могли да провокират пожар.

В същото време самият мъж каза пред медиите, че не само е загубил къщата си, но и едно от кучетата му е починало по време на пожара. Самият Прочита, както и съпругата му, не са пострадали при трагичния инцидент. Човекът вярва, че ако метеоритът все пак е паднал върху къщата му, тогава е време да опита късмета си.


"Казаха ми, че вероятността такъв метеорит да падне върху къща е един шанс на 4 трилиона. Мисля, че трябва да проверя колко съм късметлия и да си купя, вероятно, билет за лотария", казва Прочита.

Превод: GlasNews