Работата от разстояние, ако не на пълен работен ден, то поне за част от седмицата, се превърна в реалност за толкова много от нас през последната година, като това беше едновременно и благословия, и проклятие.

Спестяването на пътуването до офиса, възможността да спим повече или да прекаряме деня в уюта на дома ни, промени живота, но социалните мрежи, изцяло онлайн общуването и липсата на нормален контакт с хората, като че ни омръзнаха.

Освен това нивата на производителност няма как да бъдат същите, каквито бяха в офиса, защото като цяло задълженията стават малко по-трудни за балансиране.

Но все пак има хора, които работят ефективно от вкъщи в продължение на години и преди 2020 г., така че очевидно има начин да останем в кондиция. Защото става въпрос само за определяне на граници, създаване на график и малко повече организация.

Определете си специално работно пространство

Докато първите няколко месеца работа от вкъщи може да са били от кухненската маса, дивана или от леглото, днес намирането на специално работно място, което е удобно и продуктивно, е от ключово значение.

И дори да нямате място да обзаведете домашен офис, има много начини да направите такова – място в килера, падащо бюро или използването на празна ниша може да ви осигури цялото пространство, от което се нуждаете за вдъхновяващ малък домашен офис.

Уверете, че мястото отразява вашия вкус

Последното нещо, което искате, е да седнете на бюрото си и да не се почувствате вдъхновени, затова се уверете, че вашето работно пространство, където и да е, отразява и вашия личен стил. Декорирайте стаята, както бихте направили с всяка друга - внесете цвят и стил.

Създайте график за работа от вкъщи (и се придържайте към него)

В дните в офиса вероятно сте имали рутина. Ставате, кафе (може би закуска, ако имате време), пътуване, още кафе, работа, обяд, работа, вкъщи. И когато работите от вкъщи е важно все още да имате рутина, дори и сега тя да изглежда малко по-различно.

Може да звучи пресилено, но ежедневието, към което да се придържате, ви дава структура и макар да искате да пуснете прахосмукачка или да подредите някой шкаф, не го правете. На работа сте и се придържайте към работния график.  

Изберете бюро и стол, които работят за вас

Наред с избора на идеалното място за работа, намирането на най-доброто бюро и стол, на които да работите, ще ви помогне да създадете работно място от дома, което е удобно и практично.

Всяка сутрин почиствайте

Подреденият дом е равносилен на подреден ум, така че преди да започнете работа всяка сутрин подредете. Уверете се, че имате всичко необходимо за деня под ръка, но не претрупвайте работното си пространство. Обикновено по-малкото е повече, когато става въпрос за бюро.

Не забравяйте да поддържате подредена и останалата част от стаята. Колкото по-добре е организирано пространството, толкова по-малко стрес предизвиква.

Правилна позицията на бюрото

Позиционирането на бюрото може да промени всичко, за да се чувствате продуктивни и вдъхновени. Гледането в празна стена едва ли ще предизвика искреност и мотивация. Най-доброто място за бюро е пред прозорец, тъй като естествената светлина помага за регулиране на естествените циркадни ритми на тялото (графици за сън-будност), така че не само ще се чувствате по-будни през деня, но и ще спите по-добре.

Намалете разсейването

У дома очевидно има повече разсейващи фактори, отколкото в офиса. Потенциално се изправяте срещу деца, домашни любимци, телевизора, телефони, купчини пране, мръсни съдове…, но ключът е да имате техники, които да помогнат за намаляване на тези разсейвания, когато е възможно.

Наличието на домашен офис, който се усеща отделен от жилищното пространство, ще помогне за поверителността, така че опитайте да изберете място, което е по-изолирано.

Правете редовни почивки

Когато работите от вкъщи, може да се изкушите да работите през деня, без да правите почивка. Или когато правите почивки, те да се запълват от задачи за домакинството. Оставете време само за себе си и правете кратки, но пълноценни паузи.

Сложете ясни граници

Това е може би най-важният съвет за ефективна работа от дома. Толкова е лесно да оставите работния си живот да проникне в домашния, когато работният ви живот, всъщност, е у дома, но е толкова важно да може да се изключите и за това границите са ключови.

Това означава да създавате моменти, в които сте отдадени на работа, както и моменти, в които не сте, да планирате времето за упражнения и свободното време по същия начин, по който планирате работни срещи ... и да се придържате към този график.

Намерете време да излезете навън

Всички знаем, че прекарването на време на открито е добро за психичното здраве и още повече, когато работите от вкъщи. Ако имате време, опитайте се да се разходите в обедната почивка или изнесете чаша чай в градината за няколко минути и прекарайте известно време далеч от технологиите.

И след като се върнете на бюрото, отворете прозорците, ако времето позволява, тъй като чистият въздух ще помогне да се почувствате по-бдителни.