Има ли връзка между трагедиите и паранормалната активност?

Все повече хора от цял свят съобщават за паранормални срещи с близки и роднини, които са загубили по време на пандемията от COVID-19. Всторически план подобни „срещи“ се случват винаги около войни, пандемии или природни бедствия, които взимат много човешки животи.

Срещите могат да бъдат съвсем дискретни – починали близки да се явяват в сънищата ни, да усещаме миризмата на свой роднина или домашните любимци да се държат странно.

Други съобщават за по-драматични усещания, като допир, звукови халюцинации и дори видения.

Чисто психологически подобни случки се обясняват с това, че при подобни травматични събития обикновено не можем да се сбогуваме в близките си.

В историята

След пандемията от Испански грип през 1918 г. в Съединените щати се появява мания по спиритуализъм. Тогава стават изключително модерни сеансите с екстрасенси и гадатели. Продажбите на дъски „Уиджа“ също скачат – уред, с който се предполага, че може да се разговаря с мъртвите.

В по-новата ни история – след атентатите от 11 септември в Щатите се регистрира значително повишение на такива истории.

След опустошителното цунами, което удари Япония през 2011 г. и уби най-малко 20 000 души, подобни случки са толкова чести, че стават дори обект на попкултура, разказва бТВ. Жителите на Ишиномаки съобщават за толкова чести видения и случки със свои починали близки, че вече има роман и документален филм по темата.

Психологията нарича този тип „срещи“ комуникации след смъртта. Според проучванията поне 60 млн. американци са имали подобни усещания, независимо от възрастта, религията, етноса и социалния статус.

Студено докосване и огърлица с лилави перли

Две от историите, които журналистите на CNN разказват са за по-необичайни срещи.

Мари Пина, която преподава английски в Манитоба, Канада, разказва, че след смъртта на любимата си леля една сутрин тя усеща студена ръка върху рамото си. Пина се обръща и вижда на леглото до себе си леля си – с около 10 години по-млада и с отнесен поглед.

По-късно, Пина усеща и нейната специфична миризма – комбинация от любим парфюм и спрей за коса. Усещането продължило около пет минути, като по-странното е, че миризмата усещал и съпругът на Пина.

Известен радио водещ в Щатите губи жена си след продължително боледуване от COVID-19. Въпреки това Иън Хорн е убеден, че съпругата му още е с него.

Хорн споделя със слушателите си, че редовно чува съпругата си нощем да казва „Иън, събуди се“. Друг необичаен момент е, че по трасето му към работа лампите примигвали и станали лилави – любимият цвят на съпругата му.

Историята му, споделена в радио ефира предизвика вълна от съпричастност сред хората, загубили близки по време на пандемията.