Два нови вида отровни птици са открити в тропическите гори на Нова Гвинея. Тези пернати демони имат значително количество невротоксин, което ги прави едни от най-отровните птици в света. Запознайте се с регентския свиркач (Pachycephala schlegelii ) и червенокраката камбанка (Aleadryas rufinucha), най-новите членове на Клуба на отровните птици .

Тези лоши момчета са въоръжени с батрахотоксин, толкова мощен токсин, че е кръстен на гръцката дума за жаба (Batrachos), пише IFL Science. Той е един от най-мощните невротоксини, известни на науката, и е открит за първи път в отровни жаби. Но, както се оказа, птиците също участват в този процес.

птица, отровна птица, звънец руменцял екран
Токсинът може да бъде фатален за хората във високи концентрации. Снимка: isidoreajar/iNaturalist

Смята се, че птиците получават токсина от диетата си, като консумират токсичната храна и я превръщат в отрова, която след това навлиза в тъканите им. Токсинът може да бъде смъртоносен за хората във високи концентрации, причинявайки тежки конвулсии и блокиране на натриевите канали в скелетните мускули в отворено положение.

Но не се страхувайте, тези птици не са достатъчно силни, за да ни унищожат. Въпреки това, те все още могат да използват своя токсин като защитен механизъм. Местните казват, че месото им гори като чили и също не е много забавно. Може би просто се опитват да бъдат непривлекателни за хищниците, кой знае?

Тъй като отровните видове птици стават все по-често срещани, изследователите са нетърпеливи да научат повече за това как и защо използват своите невротоксини. Но да не забравяме и ръчния труд. Вземането на проби от тези птици не е разходка в парка.

Според изследователя Касун Бодават от университета в Копенхаген близките и лични срещи са това, което наистина дразни. "Вземането на птици от мрежата не е лесно, но когато трябва да вземете проби в затворено пространство, усещате нещо в очите и носа си. Това е малко като да режете лук - но с нервнопаралитичен агент, предполагам."

И така, това е, приятели. Дъждовните гори имат няколко нови летящи ужаси и не става дума само за комари, защото новите членове на семейство Адамс също са отровни.

 Превод: GlasNews