Всички знаем, че организирането спестява време, пари и намалява стреса, така че използвайте последните дни от годината за бързо почистване и детоксикация на домакинството, за да се възстановите от суматохата на празниците. Ето няколко неща, на които да обърнете по-голямо внимание:

1. Разписки, хартия и списания

Хартиената организация се нарежда най-високо в списъците с домакински задачи. Използвайте тази седмица, за да прегледате работното си пространство у дома или в офиса и да кажете сбогом на ненужните вече касови бележки за подаръци, онези купчини празнични каталози и списания, които никога не сте прочели. Запазете това, което всъщност ще прочетете, и рециклирайте останалото. Организирайте списанията в офис боксове, а разписките в декоративни кутии за съхранение, така че и те да имат свой дом. 

2. Оттървете се от опаковъчните хартии и консумативи

Сортирайте и организирайте опаковки за подаръци, панделки, тиксо, картички, торбички и консумативи за опаковки за подаръци. Подредете онова, което може да използвате отново и рециклирайте останалото или го дарете. Преминете към кутиите за подаръци: рециклирайте тези, които вече не искате да пазите, и запазете добрите за догодина.

3. Относно зимните палта и пуловери

Сортирайте палтата, пуловерите, ръкавиците и шапките. Ако не сте ги носили през целия сезон, има голям шанс да не ги носите скоро. Дарете ги възможно най-скоро на благотворителни организации, които събират такива вещи по това време на годината. 

4. Почистете хладилника

Може да няма време за пълно почистване на хладилника, но отделете време, за да организирате рафтовете и чекмеджетата на хладилника, за да видите какво имате, от какво имате нужда и да се подготвите за менюто и гостите на празничния уикенд тази седмица. Трябва да можете да направите това за 15 минути или по-малко.

5. Насладете се на времето у дома

Насладете се на времето със семейството, децата, приятелите или всичко изброено по-горе, за да се освежите, презаредите и да оставите стреса след себе си. Направетеси горещ шоколад, насладете се на следобед с любимата книга и просто бъдете в момента.

Считайте тези задачи за някои от първите стъпки, които ще ви помогнат да започнете новата година по-щастливи и на чисто!