Има много литературни произведения, предсказали бъдещи събития. Някои хора твърдят, че много нови изобретения са били измислени поради идеи, събрани от тези романи.

Нека разгледаме някои от тях и можете да решите сами.

Джордж Оруел

В своя роман "1984", публикуван през 1949 г., говори за високотехнологичното наблюдение и Биг Брадър (партията), който постоянно наблюдава и забранява свободната мисъл и индивидуалност. Истината е променена, за да отговаря на капризите на партията.

След няколко предателства главният герой, Уинстън, е измъчван и с промит мозък, и с готовност става член на партията, от която се е опитал да избяга. С летящите дронове, потенциалните работодатели, които проверяват социалните медии, камерите и екраните почти навсякъде, Оруел може да е имал представа какво идва.

Гари Щайнгарт

През 2010 г. Гари Штейнгарт публикува Super Sad True Love Story. Макар и да не е толкова културно отдалечен, колкото други романи на предсказанията, той говори за услугите за запознанства, дигиталното преследване и изчезването на хартиени книги. Воала!

Дейвид Брин

Земята, от Дейвид Брин, е публикувана през 1990 г., като действието се развива през 2038 г. Досега неговите прогнози за евтини цифрови фотоапарати и социални медии се сбъднаха. Той посочи също възможен срив на атомната електроцентрала Фукушима в Япония, която всъщност се случи през 2011 г. след разрушително земетресение.

Жул Верн

Жул Верн, много обичан френски романист, наричан понякога "Бащата на научната фантастика", предсказва множество събития и открития, включително водород като източник на гориво и пътуване в космоса в "Земята до Луната" през 1867 г., електрическите подводници в "Капитан Немо", през 1870 година.

Хърбърт Уелс

Х. Г. Уелс, още един плодотворен писател на научна фантастика, прогнозира безжичната комуникация в „Мъже като богове“, публикувана през 1923 г. Островът на д-р Моро през 1896 г. се е докоснал до генното инженерство и последствията от небрежност.

Война на световете, от 1898 г., разказва за марсиански нашественици с лазерно устройство, а в The World Set Free от 1913 г., Уелс прогнозира атомни бомби и неизбежните последствия.

Неговите идеи за глобалните права на човека, предлагани в „Права на човека“ през 1940 г., бяха включени в Декларацията на правата на ООН през 1947 година.