Всеки, който е управлявал самолет, знае какво е турбуленция. На  определени  маршрути обаче се усеща по-силно, а в някои ситуации дори може да причини самолетна катастрофа, обясняват пилотите.

Турбуленцията като цяло е безвредна за  самолетите. Обикновено това е проблем за пътниците. За да сте по-добре подготвени, трябва да знаете на кои маршрути  самолетите  могат да влязат в най-силните зони на турбуленция.

На Екватора

Стюарт Кларк, член на Британската пилотна асоциация, говори за областите на силна турбуленция. Турбуленцията е причинена от големи гръмотевични облаци, които обикновено се срещат близо до Екватора, каза той.

В екваториалната зона гръмотевичните фронтове са доста често срещани. Образуването им е резултат от сблъсъка на  топли  и студени въздушни маси. Съответно следните въздушни маршрути в близост до Екватора са обект на силна турбуленция:

·         Сингапур;

·         Маями (САЩ);

·         Канкун  (Мексико);

·         Банкок (Тайланд);

·         Йоханесбург (Южноафриканска  република);

·         Хонконг (Китай);

·         Мумбай (Индия).

Над Атлантика

Освен в Екватора, силни турбуленции могат да възникнат и във въздушното пространство над Атлантическия океан. По маршрутите между САЩ и Великобритания, особено през зимата, турбуленцията може да бъде много тежка.

Над планинските вериги

Над планински вериги като Алпите или Пиренеите също съществуват области с висока турбулентност. Това се дължи на т.нар. планински вълни: вятърните течения се сблъскват с върхове, в резултат на което въздушният поток се нарушава.