Хапването на прекалено много шоколад преди да се качите зад волана може да ви докара глоби и неприятности. Тази необичайна теза застъпват някои експерти. Взаимовръзката между шофирането и консумирането на лакомството не е пряка, а косвена, като е свързана с ефект на шоколада, който може да пречини умора, а вследствие на нея да се случи инцидент.

И всичко това заради малко познат ефект на сладкото изкушение, който влияе на реакциите на водачите зад волана, пише The Sun.

Дънкан МакФишър, CEO на моторната асоциация MotorEasy предупреждава, че консумирането на прекалени количества шоколад и шоколадови продукти може да има обратен ефект и да предизвика умора, която да доведе до инциденти на пътя.

Според него причитата е високото съдържание на захар в продукта, включително и в млечните му разновидности, които са предпочитани на пазара. Това може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар, което води до по-голямо отделяне на инсулин. Вследстиве на което нивата на захар в кръвта да паднат рязко – а това води до чувство на умора и забавени реакции.

Фактори, които са доказана причина за сериозни инциденти на пътя. Което може да ни донесе глоба или дори по-лошо. Според “Брейк” – великобританска организация за пътна безопасност, 1 от 6 смъртоносни произшествия във Великобритания е в резултат на умора.

Експертите призовават водачите да за особено внимателни за този подмолен ефект на сладкото покрай празниците – по време на които често се хапват големи количества шоколад.

Дори черният шоколад, който съдържа значително по-малко захар и мазнини може да предизвика разгледания проблем. През 2019 година, изследване на учени от Пакистан за шоколад, съдържащ повече от 70% какао показва, че лакомството може да предизвика сънливост.

“Важно е водачите да вземат под внимание всички фактори, които може да се отразят на шофирането им и потениално да са опасни”, добавя Мак Фишър.

Той добавя, че при признаци на умора е важно да се вземат мерки. Например да се спре за почивка или още по-добре пътуването да се планира по начин, с който да се избяга от капана на сънливосттта.

Превод: GlasNews.bg