С наближаването на Великден, все повече хора се замислят кой метод да използват при традиционното боядисване на яйца, за да бъдат те пъстри и красиви. Яйцето е един от основните символи на този празник и се използва както за консумация, така и за декорация. Има десетки начини за боядисване на яйца, от които Вие може да се възползвате. Именно тях ще Ви предложим в следващите редове, но нека първо се спрем на Великден и неговото значение за християните.

Защо боядисваме яйца?

Милиони хора по света празнуват Великден с домашно приготвени козунаци и боядисани яйца. Великденското яйце олицетворява живота и прераждането. Според легендата след чудотворното възкресение на Христос, Мария Магдалена отишла при римския император и се обърнала към него с думите: „Христос Воскресе”. Понеже по онова време било невъзможно да отидеш при такава важна особа с празни ръце, жената носила на император Тиберий яйце. Невярващият владетел отговорил, че ако това е самата истина, то яйцето в ръцете на Мария Магдалена трябва да стане червено. Веднага след изричането на тези думи яйцето се оцветило в яркия цвят.

Оттогава датира традицията яйцата да се боядисват, а първото винаги трябва да бъде червено.

Аленият цвят е символ на кръвта на Христос, а самото яйце олицетворява живота.

Останалите цветове, които се използват при традиционното боядисване на яйца също имат своето значение. Жълтото и оранжевото се свързват с богатство, зеленото – с успехите, а синьото се счита за цвета на Дева Мария и е символ на любов, надежда и добрина.

При боядисването на яйца не трябва да се използва черна боя, защото този цвят се свързва със скръб и печал.

Кога се боядисват яйца?

В седмицата предхождаща Великден особено важни са дните от четвъртък до неделя. Велики четвъртък може да се нарече денят на покаяние и духовно пречистване. Този ден е подходящ за боядисване на яйца и почистване на къщата, за да бъде годината светла.

Разпети петък е денят, в който трябва да се мисли за цялото страдание и болка, която е преживял Исус Христос, жертвайки се в името на човешката раса. Това е най-строгият ден от поста, в който не може да се яде, къпе, работи. На Велика събота се месят и пекат козунаци и също се боядисват яйца. През този ден, обаче, не трябва да се къпете, перете, пиете алкохол.

През нощта на събота срещу неделя християните се молят в църквата и в домовете си. В неделя се чества Възкресение Христово, като празникът се отбелязва с борене на боядисани яйца и раздаване на лакомства.

Колко?

Според някои традиции броят на яйцата, които се боядисват зависи от числеността на домакинството. В миналото в това число са били включвани както цялото семейство, така и домашните животни. Днес, всяко домакинство преценява колко яйца да боядиса и кога да направи това (на Велики четвъртък или Велика събота).

Варене на яйца за Великден: Как се прави?
Може би много домакини знаят малки хитринки, които използват при варенето на яйца. Понякога кокошите продукти се пукат при термична обработка, което води до пълен провал на мисия „Боядисване на яйца”.

За да станат Вашите великденски яйца красиви и здрави Ви съветваме преди да ги поставите в тенджерата да престоят час-два на стайна температура. Следващият етап е внимателно и плътно нареждане в тенджерата, като някои от Вас може би слагат памучна кърпа или тензух, за да предпазят яйцата от напукване.

Добавете студена вода и варете на слаб огън не повече от 8-10 минути, като времето се засича от момента на завиране на водата. За да предпазите черупките от счупване може да добавите към водата лъжичка сол или оцет.

Идеи за великденска украса

В началото на пролетта магазините преливат от стока, която е предназначена за украса на дома и трапезата по време на Великденските празници.

Зайчета, пилета, патета, пластмасови, керамични, дървени и стъклени яйца, декорирани по всевъзможни интересни методи – всичко това може да бъде открито в голяма част от търговските вериги.

Ако искате да бъдете по-оригинални може да декорирате Ваши собствени яйца. За целта е необходимо да пробиете с тънка игла сурово яйце отгоре и отдолу, като едната дупка трябва да бъде малко по-широка.

Допрете устни до тясната дупка и издухайте съдържанието на яйцето, за да стане то подходящо за декорация. След това може да го прикрепите към цветна пръчица или панделка, декорирайки го по Ваш вкус.

Може да украсите яйцето не само с боя, но и с мъниста, копчета, камъчета, рисунки, дантели, салфетки.

През последните години този метод измести традиционното боядисване на яйца.

Може да украсите яйцето, като използвате малка по размер салфетка, която да поставите върху него. Постарайте се да изпънете салфетката по повърхността на яйцето, така че тя да бъде гладка и без гънки.

В случай, че имате време и търпение, може да изрежете отделни елементи от салфетката и да ги залепите върху яйцето.

Внимателно нанесете лепило върху изображението, като за целта може да използвате и разбит суров белтък.

Изчакайте да изсъхне и се насладете на невероятно красиво великденско яйце, с което със сигурност ще впечатлите Вашите близки и приятели.

Техника за боядисване на яйца с желатин

При декупаж може да се възползвате и от свойствата на желатина, за да залепите плътно салфетките върху Вашите яйца.

Необходимо е да смесите желатина с водата в пропорциите, които са посочени на опаковката и да поставите двата компонента върху котлона.

Получената смес може да използвате за лепило при прилагане на техниката декупаж.

Освен това може да използвате желатиновата смес, за да потопите в нея вече боядисаните яйца. Тя ще им придаде уникален блясък и сияние.

С маргарин

За да придобият Вашите боядисани яйца блясък, Ви съветваме да ги намажете с олио или разтопен маргарин (масло). Това трябва да стане, след като боята е добре изсъхнала, защото в противен случай рискувате върху великденските яйца да се образуват неприятни петна.

С ориз

За да направите малки петънца върху яйцата, може да използвате ориз или други зърнени храни.

Напълнете чиния с ориз и оваляйте в него едно мокро яйце. След това прилежно увийте в марля (някои използват за целта парче дамски чорапогащник) и стегнете с конец. Целта е оризът да се придържа към яйцето.

Потопете в боя за определено време и извадете яйцето. След като отстраните марлята, ще забележите, че върху повърхността на яйцето има леки петънца.

Със салфетки

Не се съмняваме, че тази техника за боядисване на яйца Ви е позната. Може би повечето от Вас са я прилагали, но вместо салфетка са използвали памук. Ще се изненадате обаче колко по-различи стават шарките, ако замените материалите.

Вземете една салфетка и с помощта на лъжичка сложете върху нея различни цветове бои. Завийте свареното яйце и изчакайте няколко минути. Получават се прекрасни преливащи тонове, които освен това имат леки точици от салфетката, в която са били увити яйцата.

С пяна за бръснене

Едва ли се учудвате, че пяната за бръснене може да се използва за боядисване на яйца. През последните години този метод стана хит сред голяма част от българските домакини.

За целта се нуждаете от пластмасов съд или парче фолио, което да покриете с обилно количество пяна за бръснене. След това сложете от всяка боя, използвайки лъжица и смесете цветовете с помощта на клечка или дървен шиш.

Оваляйте добре подсушените яйца в получената смес и оставете да изсъхнат. След около 2 часа може да отстраните с памук или мека кърпичка излишното количество пяна от яйцата. Трябва, обаче, да Ви предупредим, че не е добре да използвате пяна за бръснене за боядисване на напукани или счупени яйца.

С лук

Този метод за боядисване на яйца се предава от нашите баби и е актуален и днес. Налейте вода в тенджерата, в която сте подредили яйцата и добавете люспи от лук. Сложете съда на котлона и сварете яйцата. След това оставете компонентите да престоят заедно поне още час – два.

В резултат се получават яйца, като яркостта на цвета им зависи от интензивността и продължителността на процедурата за оцветяване.

С восък

Както всички знаят восъкът е идеално средство за създаването на интересни и уникални рисунки върху яйцето. Методът е повече от лесен – направете рисунка (използвайки восък) върху сварено яйце, след което го потопете в боята.

Когато извадите яйцето ще видите Вашето творение върху него. Тук Ви предлагаме още един метод за боядисване на яйца, при който се използва горещ восък.

Върху небоядисаните яйца сложете няколко капки горещ восък. Изчакайте няколко минути, след което ги потопете в боя. Багрилото не трябва да бъде топло, за да не разтопи материалът. След това махнете капките от восък и ще получите яйце на бели точки, които може да боядисате в различни цветове.

С лак за нокти

За да получите красиви яйца, с които да „съберете” погледа на приятелите си, може да се възползвате именно от тази техника. Налейте вода в широк съд (купа, кутия) и към нея добавете по няколко капки лак, като използвате всички налични цветове.

С помощта на клечка разбъркайте така, че цветовете да се слеят. В така получената смес потопете внимателно половината яйце, извадете го и изчакайте лакът да изсъхне, след което потопете и другата половина.

С коприна

При този метод за боядисване на яйце може да използвате копринени конци, с които да увиете кокошите продукти. Не забравяйте, че колкото по-разнообразни са цветовете на конците, толкова по-шарени ще бъдат Вашите яйца.

Съветваме Ви да омотаете всяко от тях с множество конци, след което да ги сварите на слаб огън за около 20 минути, като към водата добавите 3-4 супени лъжици ябълков оцет. Когато освободите яйцата, ще останете приятно изненадани от невероятните цветови комбинации, които се получават.

С вратовръзка

Един наистина удивителен начин за боядисване на яйца е този, при който се използва стара копринена вратовръзка или шал. Увийте яйцата с копринени парчета плат, завържете ги здраво и ги поставате на котлона за около 20 минути.

Не забравяйте да сложите в тенджерата няколко лъжици ябълков оцет. След като яйцата изстинат ще останете приятно изненадани от меките им пастелни тонове.

С дантела

Ако използвате дантела при боядисването на яйца, то със сигурност ще успеете да им предадете уникален вид. Методът е повече от лесен, а всичко от което се нуждаете е парче дантела, конец и ножица. Просто увийте добре всяко яйце в дантела, стегнете с конец или ластик и потопете в боята.

След като извадите яйцето от боята и отстраните дантелата и ще останете впечатлени от получените красиви шарки.

С алуминиево фолио

Модните тенденции са толкова разнообразни и екстравагантни, че няма да сгрешите, ако вместо боя, увиете няколко яйца с фолио. Не е задължително да се ограничавате до стандартното сребърно фолио, защото този продукт се предлага в магазините в най-различни цветове.

Освен това имате време до Великден, за да съберете цветното фолио от любимите Ви шоколади, бонбони и други лакомства. Увийте сварените и изстинали яйца във фолиото и изгладете получените гънки с помощта на пръстите си или лъжица.

Не забравяйте предварително да намажете фолиото със специално лепило за декупаж. Тук ще ви предложим и друг интересен метод, при който се използва алуминиево фолио.

Вземете парче от кухненския продукт и го смачкайте. След това разгънете фолиото и капнете малко боя за яйца в него. Завийте плътно едно яйце и изчакайте няколко минути. Когато отворите фолиото ще се изненадате от красивите шарки върху яйцето. За да бъде ефекта още по-впечатляващ сложете върху фолиото различни цветове.

С памук или клечки за уши

Този метод може би е познат на по-голямата част от Вас, но ние държим да се спрем на него, защото е успешен вариант за получаване на пъстри и красиви яйца. Разстелете парче памук и с помощта на лъжичка сложете върху него от всеки цвят на великденските бои. Завийте свареното яйце и изчакайте няколко минути.

Резултатът е пленително красиво и шарено яйце, което носи много настроение и свежест. Клечките за уши също могат да Ви бъдат от полза при боядисването на яйца. С тях може да направите различни на цвят точки и други фигурки върху повърхността на яйцето.

Просто потопете памучното тампонче във вода и действайте, така както Ви подсказва Вашето въображение. С четка за зъби

Използвайте стара четка за зъби, за да сътворите върху великденските яйца цветни и симпатични точици. Потопете върха на косъмчетата на четката в боя и нежно докоснете повърхността на яйцето. Редувайте всички багрила, докато не получите пъстро яйце.

Съветваме Ви преди това то да бъде боядисано в по-светъл цвят (например жълт), за да изглеждат пръските по-ярки и весели.

На балончета

Сещате ли се за онези така привлекателно пукащи балончета, които се намират в пликчето увито около някои стоки? Благодарение на тях може да получите изключително оригинални яйца. С помощта на четка намажете целия найлон, след което плъзнете едно яйце по повърхността му.

Резултатът – хармонично позиционирани точки, които придават на яйцата празничен вид.

На листенца

Със сигурност знаете този метод за боядисване на яйца от Вашите баби, но както се казва всичко ново е добре забравено старо. Вземете едно листенце и го прикрепете към повърхността на яйцето с помощта на тензух или дамски чорапогащник, след което затегнете здраво с конец или ластик.

Потопете в боята и изчакайте няколко минути. След като освободите яйцето върху него ще се отпечата листото.

С гъба (на петна)

Ето Ви една интересна идея за боядисване на яйца с акрилна боя. Първо потопете яйцето в боя за яйца и след няколко минути извадете и изчакайте да изсъхне. Сега вземете една гъба и намажете ъгълчето й с избраният от Вас цвят акрилна боя. Нанесете върху яйцето няколко пъти и ако е необходимо повторете със същия или друг цвят.

С пастел

Този вариант за боядисване на яйца е изключително лесен и приятен. Ако имате деца, то със сигурност във вашите шкафове се намират маслени пастели. Ако нямате хлапета, това не е проблем, защото цветните продукти могат да бъдат закупени от абсолютно всяка книжарница.

Методът е следният: Излейте цялото си въображение върху все още топло (но не горещо) яйце. Топлината от него разтапя маслените пастели и по този начин Вие може да рисувате с лекота върху великденските яйца. Ако просто смесвате цветовете и небрежно си играете с тях, правейки различни линийки и неопределени фигурки, Вие най-вероятно ще се сдобиете с наистина оригинални великденски яйца.

С ластици (на черти)

Ако преди да боядисате яйцето, го омотаете с гумени ластици (ластички за коса), Вие ще получите прекрасни бели ивици. Потопите ли го в различни цветове, лентите ще се оцветят. Ето Ви един пример: Сложете ластик върху яйцето и го потопете в жълта боя. След като го извадите, махнете лентата и поставете нова. Потопете яйцето в синя боя и ще получите зелено яйце на жълти райета.

С пръстов отпечатък

За този метод се нуждаете от ръкавици и акрилни бои (по желание). Просто потопете пръсти в боята за яйца или нанесете акрилна боя върху тях и опипайте свареното яйце. Сигурни сме , че ще се получи нещо наистина интересно и весело.

Със силикон

Не Ви съветваме да консумирате тези яйца, но може да ги направите, за да оберете овациите на празника. За целта се нуждаете от пистолет с горещ силикон, който да нанесете върху повърхността на вече боядисано яйце.

Наистина е ефектно и новаторско, но за съжаление, не можем да гарантираме за безопасността на продукта. С временни татуировки

Колкото и необикновено да звучи, татуираните яйца са истински хит сред подрастващите. За да се сдобиете с тях, Вие се нуждаете от ваденки, които може да откриете в голяма част от магазините и книжарниците.

Боядисването на яйца ще се превърне в истински празник за Вашите деца, ако им предложите да ги облепите с татуировки, изобразяващи любими анимационни герои или красиви цветя. Изчакайте вече боядисаното яйце да изсъхне и с по-груба гъба или парцалче се опитайте да изтриете боята от местото, върху което ще поставите татуировката.

Когато приключите с тази задача, навлажнете леко черупката на яйцето и залепете временната татуировка. Изчакайте няколко минути, отлепете и се насладете на вида на Вашите татуирани яйца.

Със зрънца

За украсата на Вашите великденски яйца може да използвате различни зърнени храни (ориз, леща, просо, царевица, семена). Преди да започнете процедурата е необходимо да си приготвите лепило от желатин. Просто смесете желатина с вода, в пропорциите описани на опаковката на продукта, поставете на котлона и бъркайте.

Когато лепилото е готово, намажете боядисаните яйцата и ги облепете с избраните от Вас зърнени култури.

С хартиено тиксо

Залепете тиксото около яйцето, като за по-добро уплътнение може да притиснете ръба с върха на пръстите си. Потопете продукта в боя с по-светъл нюанс, а след изваждането му го оставете за няколко минути, за да изсъхне добре.

Сега може да отлепите лентата и да поставите друга, на различно място върху яйцето. Отново го потопете, този път в по-тъмна боя, след което изсушете както преди. Отлепете втората лента и ще получите красиво, интересно и пъстро великденско яйце.

С лица

За да доставите удоволствие на малчуганите Ви предлагаме да изобразите лица или сладки животински муцунки върху Вашите яйца. За целта може да използвате маркер, с който да творите върху боядисаните яйца, както и цветна хартия, която да използвате за създаването на нос, очи, коса, уши на Вашите „живи” яйца.

Мраморни яйца

Необикновен празничен вид имат и така наречените мраморни яйца. За да се сдобиете с тях се нуждаете от супена лъжица олио, която да добавите към боята за яйца. Разбъркайте внимателно и потопете всяко яйце в боята. Благодарение на олиото в нея, то ще придобие приятни мраморни отблясъци.

Боядисване с кристали

За да си направите кристални яйца, не е необходимо да си купувате специална боя от магазина. Нужна Ви е винена киселина, благодарение на която черупката на яйцата става грапава. Достатъчно е да добавите продукта към водата, в която ги варите и когато извадите яйцата от нея ще забележите, че повърхността им е грапава.

Потопете ги в боя и при изваждането им ще се насладите на кристалния им блясък.

Кои бои са хубави?

В дните преди Великден всички търговски мрежи буквално преливат от различни видове бои за яйца. Прахчета, таблетки, ампули, течни, желирани, кристални, мраморни и какви ли още не багри и украси за декорация могат да бъдат открити във всеки магазин.

Независимо кой от методите за украсяване и боядисване на яйца ще изберете, ние Ви пожелаваме да се забавлявате при извършването на този ритуал.

 Източник: chudesa.net