Може да мислите за шоколада като за "нездравословна" храна, но черният шоколад всъщност може да бъде полезен за всичко - от настроението ви до кожата ви.

Ново проучване показва, че добавянето на екстракт от какао към диетата на хората е свързано с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

В проучване, публикувано по-рано този месец в The American Journal of Clinical Nutrition, изследователите са изследвали повече от 20 000 възрастни американци на възраст 60 и повече години, като са допълнили рациона на някои от участниците с екстракт от какао няколко години по-късно. Тези, които са получавали добавката, са значително по-малко склонни да починат от сърдечно-съдови заболявания.

„Открихме, че добавянето на какаов флаванол може да намали клиничните сърдечно-съдови събития, включително статистически значимо намаление с 27% на... смъртността от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ),” казва авторът на изследването Хауърд Д. Сесо, доктор по медицина, магистър по здравеопазване. Флаванолите са съединения, открити в какаото на прах, шоколада и други храни и са свързани с редица ползи за здравето.

Проучване от 2005 г., публикувано в Journal of Hypertension на Американската сърдечна асоциация, откри доказателства, че флаванолите от шоколада могат да понижат кръвното налягане.

Флаванолите се намират не само в какаовите зърна, но и в горските плодове, чая и гроздето, както и в други плодове и зеленчуци, които остават важна част от здравословната диета за цялостното здраве, казва Сесо.