Изследователи откриха писмо в бутилка, за която се твърди, че е била хвърлена от Титаник в очакване на корабокрушението на кораба. Съобщението е от 13 април 1912 г. Неин автор е 12-годишното момиче Матилда Лефер.

Тя плавала на Титаник към САЩ в трета класа.

„Хвърлям тази бутилка в Атлантическия океан. След няколко дни ще пристигнем в Ню Йорк. Ако някой намери бутилката, да се свърже със семейство Лефевр в Ливин“, се казва в съобщението, написано на френски.

Буквално на следващия ден обаче Титаник потъва. Самата Матилда, както и нейната майка и трима братя и сестри са изчезнали.

Писмо от Титаник

Много учени са скептични към находката. Експертите се опитват да разберат дали съобщението наистина е написано преди 105 години или някой е решил да се опита да подведе обществото след трагедията.

Според канадския учен Никола Бодри, анализът на бутилката, в която е поставено писмото, показва съответствието на технологиите за нейното производство с началото на 20 век. Възрастта на капачката на бутилката и листа хартия е еднаква.

Въпреки това изследователите все още се съмняват в автентичността на находката, тъй като дори такива древни предмети могат да бъдат намерени днес.

Титаник бутилка

По-рано стана ясно, че американски съд е разрешил потъналият Титаник да бъде разрязан. В резултат на постановлението избухна огромен скандал.