Принц Хари и Меган Маркъл бяха изненадани, когато крал Чарлз III предложи на принц Андрю вилата Фрогмор - малко след като бяха изгонени от резиденцията.

Според предстоящата книга на кралския експерт Омид Скоби, „Endgame“, жестът на монарха към по-малкия му брат е бил „последният удар“ за херцога и херцогинята на Съсекс.

Въпреки че решението на Чарлз най-вероятно не е било директно срещу Хари, 39, Скоби настоява, че „несъмнено“ е било. Освен това Чарлз, на 75 години, винаги е имал „сляпо петно“ за опозорения си брат и сестра, а Андрю многократно е отказвал имота.

„Това изгонване със сигурност означава края на времето на Хари и Меган в Обединеното кралство“, каза вътрешен човек пред Sun по-рано тази година.

Андрю се съпротивлява на идеята да се премести във вилата Фрогмор, след като му беше предложено миналата седмица“, добавят източниците. „Но показва, че Хари и Меган са безсилни да спрат изгонването.“

63-годишният принц Андрю се оттегли от обществените си задължения след катастрофалното си интервю за BBC през 2019 г., оправдаващо приятелството му с педофила Джефри Епщайн, който се самоуби в килията си през август 2019 г. Андрю, който вместо това остана в Кралската ложа, по-късно бе лишен от титлата си „Негово кралско височество“.

„С одобрението и съгласието на кралицата военните членства на херцога на Йорк и неговите кралски патронажи са върнати на кралицата“, се казва в изявление на двореца през януари 2022 г.

„Херцогът на Йорк няма да продължи да поема никакви обществени задължения и е защитавайки този случай като частен гражданин.

По това време Чарлз и принц Уилям искаха да го „изгонят“, за да не се отрази на семейството.

Междувременно Хари и бившата актриса останаха във вилата Фрогморсъс сина си Арчи до официалното им преместване отвъд океана - в Монтесито, Калифорния, през 2020 г., когато се оттеглиха като старши членове на кралското семейство.

Резиденцията беше свободна, ако се върнат в Обединеното кралство (Меган се върна само за погребението на кралицата през септември 2022 г.), но Чарлз ги помоли да напуснат през март 2023 г. Те събраха вещите си и напуснаха напъло Фрогмор през юни.

Съгласно книгата на Скоби Хари се обадил на баща си, за да обсъдят решението и го попитал дали иска някога отново да види внуците си. Чарлз не отговори директно на въпроса, вместо това каза, че Хари и семейството му ще имат „някъде“, където да останат, когато ги посетят. 

Хари и чичо му също направиха "заглавия" за различните медии, които бяха свързани с носенето на техните военни медали.

Хари, който служи в армията в продължение на 10 години и направи две мисии в Афганистан, не беше позволено да носи униформата си на погребението на кралицата. След бурна реакция той облече облеклото на бдението на кралицата заедно с брат си, принц Уилям, и техните братовчеди.