Учените са установили максималната продължителност на живота на човек. Според техните изчисления до края на 21-ви век жителите на Земята ще могат да прекрачат 130-годишната граница. Вярно е, че в такъв свят ще бъде неизгодно да се живее: възстановяването на здравето ще изисква много пари.

Според Daily Mail максималната продължителност на човешкия живот ще достигне 180 години. До този извод стигнаха група учени, ръководени от Лео Белзил.

Според техните изчисления до 2100 г. хората ще поставят нов рекорд за дълголетие и ще счупят рекорда на дълголетницата Жана Калман. Жената умира през 1997 г., когато е на 122 години.

Белзил изрази увереност, че на теория човек може да живее вечно - дори сега продължителността на живота на хората надвишава всяка друга продължителност на индивида.

В същото време експертите казват, че в съвременния свят ще бъде неизгодно да се живее дълго. Като се вземе предвид нарастването на броя на възрастните граждани, размерът на социалните помощи ще намалее. На този фон ще поскъпнат разходите за подмяна на остарели части на тялото – колене, сърдечни клапи и др.

Американският учен Айлийн Криминс се съгласи с тази гледна точка, според нея поддържането на "старата машина" в работно състояние така или иначе ще завърши със смърт. 

Между другото, китайски учени също са допринесли за изследването на човешкото дълголетие. Според китайски специалисти зеленият чай се е превърнал в напитка, която удължава живота. Но черният чай няма такъв лечебен ефект.