Понякога може да ни се струва, че стресовите ситуации в живота ни са твърде силни и само се увеличават. Всички сме изправени пред стрес, независимо дали става въпрос за големи промени в живота или ежедневни проблеми. Но за тези хора, които имат твърде много стрес в живота си, има добра новина. Наскоро известен психолог сподели прости, но ефективни начини за борба със стреса и предотвратяването му, пише YourTango.

Промяната е постоянна част от живота и може да причини стрес, независимо дали е нещо, което сами избираме, като сватба, или нещо неочаквано, като загуба на работа. Основното нещо е да се адаптирате и да намерите положителни аспекти в нови ситуации. Както казва д-р Пат Уилямс, „всяко преживяване е добро преживяване“. След като си дадете време да скърбите или да се приспособите, трябва да приемете новата реалност и да намерите начини да продължите напред с позитивност.

Всички имаме малки (или големи) елементи от ежедневието си, които изсмукват енергията ни, независимо дали става въпрос за разхвърляно бюро или трудни разговори, които избягваме. Д-р Уилямс подчертава важността на идентифицирането и елиминирането на тези „енергийни поглътители“. Справянето с тях освобождава енергия, за да се съсредоточите върху неща, които ви правят щастливи, като хобита или общуване с любими хора. Помислете, че давате на душата си така необходимия тласък на жизненост.

Снимка: DALL-E/Valentyn Surnin

Научете уроците на живота възможно най-рано. Животът постоянно ни учи на нещо. Пренебрегването на тези уроци може да доведе до големи проблеми и дори кризи. Като бъдете бдителни и се поучите от тези уроци, много стресови ситуации могат да бъдат предотвратени. Вместо да чакате криза, проактивното учене от ежедневния опит може да направи живота по-приятен и по-малко стресиращ.

И накрая, приоритизирането може да бъде решаващ фактор за справяне със стреса. Направете списък с нещата, които ви стресират, и се заемете с тях едно по едно. Системното справяне с проблемите ще ви помогне да намалите общите си нива на стрес. Не забравяйте, че е много важно да се съсредоточите върху това, което можете да промените, а не върху това, което е извън вашия контрол.

Същността на информацията, получена от д-р Уилямс, е ясна: управлението и предотвратяването на стреса е свързано с адаптиране към промяната, справяне с източниците на енергия, научаване на житейски уроци и определяне на приоритети. Като включите тези стратегии в ежедневието си, можете да изградите устойчивост на стрес и да водите по-щастлив и по-здравословен живот.

Така че следващия път, когато се почувствате потиснати, спомнете си какво каза д-р Уилямс. Малки промени в перспективата и действията могат да ви помогнат да освободите живота си от стреса.

Превод: GlasNews.bg