Цивилизациите, които съществуват от няколко хиляди години, традиционно се наричат ​​​​китайска, египетска и месопотамска. Но коя от тях е съществувала на планетата най-дълго време? Това казаха учени пред изданието Live Science.

Според историците въпросът коя цивилизация се смята за най-дълголетна, е много труден по няколко причини. Учените все още не са стигнали до консенсус какво да наричаме цивилизация, както и кога да започнем да броим началото и края на цивилизацията. От друга страна, много цивилизации са преживели периоди на чужди нашественици. Следователно не е ясно дали може да се счита, че такава цивилизация е имала непрекъснато развитие. Има още един фактор, който трябва да се вземе предвид, смятат учените. Не винаги културата на тази или онази цивилизация остава същата от началото до края.

Според Роуън Флад от Харвардския университет, САЩ, сега се смята, че именно китайската цивилизация може да се счита за най-дълголетната на планетата. Както в древен Китай, почти същата писменост и почти същите традиции са запазени и до днес. Затова историците смятат, че китайската цивилизация съществува повече от 5000 години. Поне първата писменост и първите градове са се появили тук още преди около 5200 години.

Великата китайска стенацял екран
Великата китайска стена Снимка: Live Science

Но някои учени смятат, че съвременният Китай не може да бъде свързан с древната китайска цивилизация и твърдят, че тя е съществувала непрекъснато в продължение на пет хилядолетия. Според Джулия Шнайдер от университетския колеж Корк в Ирландия, днешният Китай е различен от Китай, който е съществувал преди 1911 г., когато последната императорска династия приключи. Освен това новата история на Китай започва с победата на комунистите през 1949 г.

Но въпреки това китайската цивилизация е просъществувала по-дълго от всички други древни цивилизации. Въпреки че тук има проблем, смята Шнайдер. Могат ли различните етнически групи, които живеят в Китай и често имат културни различия, да се разглеждат като една цивилизация? Този въпрос остава открит.

Фараонът на Древен Египет Рамзес III, богиня Изидацял екран
Фараонът на Древен Египет Рамзес III и богинята Изида Снимка: Live Science

Що се отнася до цивилизациите на Древен Египет и Древна Месопотамия, сега се смята, че те са на второ и трето стъпало на подиума на най-дълголетните цивилизации. Историците смятат, че предвид времето от началото на управлението на първите фараони в древен Египет и преди християнството да започне да играе основна роля тук, са изминали общо около 3500 години. Но Египет е завладян от чужди нашественици, така че съществува и проблемът дали тази цивилизация може да се счита за непрекъсната в своето развитие.

Що се отнася до Месопотамия, историците смятат, че писмеността, по-специално шумерската, първите градове и религия, се е появила тук около 3200 г. пр.н.е. И краят на тази цивилизация в различните й форми идва около 3-ти век от н.е., твърдят учените. Тоест общо е продължило приблизително 3400 години.

Превод: GlasNews