В началото на юни 2023 г. учени обявиха, че Ел Ниньо официално се е появил. В ново проучване учени от НАСА са използвали данни, събрани от два спътника, за да създадат невероятни визуализации, показващи как Ел Ниньо е възникнал в Тихия океан.

На кадрите ясно се вижда как тази гореща червена ивица пронизва Тихия океан - Ел Ниньо е дошъл. Сателитните данни показват, че повърхностната температура на водата в централната и източната тропическа част на Тихия океан е доста над средната. Всъщност това показва, че тройното падане на Ла Ниня е приключило и Ел Ниньо е влязъл в сила.

Данните, използвани за изображенията, бяха събрани от два сателита на НАСА, Sentinel-6 Michael Freilich и Sentinel-3B, и обработени от учени от Jet Propulsion Laboratory, пише IFLScience. След това те създадоха визуализация, която описва възхода и възхода на Ел Ниньо в Тихия океан.

Картата показва, че височината на морската повърхност в тропическия Пасифик е с повече от 12,5 метра по-висока от средната за първите 10 дни на юни 2023 г. По същество това означава, че тази ивица океан е значително по-топла от обикновено, тъй като водата се разширява, докато се затопля.

Изследователите отбелязват, че по-топлите води около тропическата част на Тихия океан са сигурен знак, че Ел Ниньо започва да се засилва и да се установява. Центърът за климатични прогнози на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) официално обяви началото на Ел Ниньо на 8 юни 2023 г.

Какво е Ел Ниньо

Цикълът Ел Ниньо-Южно трептене е модел на климатичните колебания в Тихия океан и има глобално въздействие върху глобалния климат. На всеки няколко години условията могат да се променят от Ел Ниньо, по-топлата фаза, към Ла Ниня, към по-студената фаза.

Учените отбелязват, че с настъпването на Ел Ниньо ветровете по екватора отслабват и топлата вода се изтласква на изток към западното крайбрежие на Америка. В резултат на това по-малко студена вода се издига на повърхността и екваториалният Тихи океан става по-топъл от обикновено. Изследователите отбелязват, че Ел Ниньо се обявява официално, когато температурата на водата в тропическата източна част на Тихия океан се повиши с 0,5°C над дългосрочната средна стойност.

Другата страна на монетата Ел Ниньо е Ла Ниня. Това явление се характеризира с необичайно ниски температури в екваториалната част на Тихия океан. Целият цикъл оказва значително влияние върху времето и климата на планетата като цяло, включително промени във вятъра, температурата, моделите на валежите, интензивността на сезона на ураганите и дори засяга процеси като разпространението на риба в моретата.

Навсякъде по света годините на Ел Ниньо обикновено са по-топли. Ето защо изследователите се опасяват, че в комбинация с глобалното затопляне Ел Ниньо може да доведе до увеличаване на броя на горещи вълни с безпрецедентна интензивност, което ще тласне средните глобални температури до опасни нови рекорди.

Превод: GlasNews