Енергичният Марс прекара първата и по-голямата част от началото на 2023 година до март във въздушния знак Близнаци.

Годината за Марс официално започва с началото на новата астрологична година от пролетното равноденствие, когато Слънцето преминава в знака Овен на 20.03.2023 г. Но е изключително важно да си настроите енергията отрано.

Марс се смята за планета, която пряко оформя нашите действия в личен план. Това е свързано с начина, по който се утвърждаваме в света, способността да действаме, енергията за правене, както за мъжете, така и за жените. Това често става сенчесто и изкривено, конкурентно и несигурно.

Марс ни призовава да се защитим, да извадим вътрешните си желания наяве и да ги отстояваме. Още през Средновековието Марс е наричан "ярката и горяща" звезда, която може да се види с просто око от Земята.

В същото време Марс, със своята изключителна енергия, ни показва, че трябва да преминем през трудните времена и когато дойде времето да отстояваме себе си при всякакви условия.

По този начин Марс въплъщава определен вид егоизъм и дори нарцисизъм, но също и самовлюбеност . Може да има гняв заради изоставянето, но през 2023 г. трябва да се освободим от дълбоката агресия и травмите, които сме понесли и да не нараняваме себе си и другите повече.

Важно е да освободим всички минали преживявания, когато не сме могли или не сме искали да отстояваме себе си. Все още е време да освободим потисканата енергия по съзнателен начин и смело и активно да работим за вътрешно изцеление и мир на земята.

Планетата Марс през 2023 година ни мотивира да ставаме сутрин, да усещаме присъствието си, да поемаме отговорност за нещата, които са важни за нас и да се утвърждаваме в света и в контакт с другите.

Важно е да знаете, че енергията на Марс може да бъде както градивна и така и разрушителна. В древни времена Марс е бил богът на войната и е можел просто да бъде брутално агресивен. Тази енергия все още се излъчва от тази планета, но тя единственото ни призовава през 2023 г. да използваме тази сила за добро за себе си и човечеството.

Нека да разгледаме значението на митологичната фигура на бог Марс, за да разберем и енергията зад нея. Първо, Марс е планетата на зодиакалните знаци Овен и Скорпион. И двата зодиакални знака са известни със своя темперамент и страст.

Енергията на Овена, която пропъжда зимата през първия пролетен месец март ще го направи с бурна сила. Тук в съзнанието ви идва образът на кокичето, което се издига през замръзналата снежна покривка. Положителен образ, който Овенът носи със себе си и е характерен за този знак от зодиака.

Чувстваме се по същия начин за годината на Марс: чистата енергия на Овен ще ни удари тук, вкарвайки ни доброволно или неволно в нови сфери, позволявайки ни да откриваме и изпробваме нови неща.

„Марс вълнува човешкото въображение като никоя друга планета. Със сила, по-мощна от гравитацията, тя привлича окото към блестящото червено присъствие в ясното нощно небе.“ - Джон Нобъл Уилфорд

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa