Или името ви прилича ли на вас? Приятелите ви вероятно ще отговорят утвърдително, защото са свикнали да свързват лицето с името ви.

Според едно проучване, публикувано от Американската психологическа асоциация, хората имат способността да свързват имена с хора, което най-вероятно има нещо общо с културните стереотипи, които придаваме на имената. 

В изследването, публикувано на страниците на научното списание Personality and Social Psychology, Йонат Звебнер, доктор на науките в Еврейския университет в Йерусалим, и неговите колеги провеждат поредица от експерименти, включващи стотици участници в Израел и Франция.

При всеки експеримент на участниците показват снимка и ги карат да подберат подходящо име за човека от снимката, като могат да избират от списъка с 4-5 имена. Всеки път успеваемостта е с близо 50%. Докато без списък с имена успеваемостта драстично спада до 25%.

Според учените ефектът най-вероятно се дължи на културните стереотипи, които се свързват с имената. По време на друг експеримент например изследователите смесват евреи и французи, пише Обекти. Оказва се, че почти всички французи свързват успешно имена с лица на свои сънародници французи, както и почти всички евреи успяват да свържат имена и лица на свои сънародници евреи.

Изследователите вярват, че подсъзнателно човек подчинява имената на определени стереотипи и че несъзнателно променяме поведението и вида си, за да отговорим на името, което носим.