Необичаен природен феномен "призрак Брокен", когато наблюдателят вижда сянката си от слънцето в облаците, беше видян в Карпатите. Василий Фицак, ръководител на черногорския спасителен пост, публикува снимка във Facebook.

Сянката може да бъде много голяма. Тя е заобиколена от няколко цветни пръстена. Това е така наречената Глория. Такова привидение, понякога "призрак", може да се движи дори когато наблюдателят стои неподвижно и не се движи. Това се дължи на движението на облаците и колебанията в тяхната плътност.

цял екран

Последователите активно коментираха снимката. Един от кореспондентите попита Василий Фицак "колко често се разхожда призракът".

„Това е Глория“, „Уникален феномен“, „Той често ходи с теб“, „Срещнах един, през нощта в района на Камъка с уши. И това не е същият ефект като призрака Брокен“, казаха потребителите.

В Украйна явлението е регистрирано не само в Карпатите, но и в Кримските планини. Пътниците в самолетите могат да го видят.

Необичайното явление доби популярност благодарение на връх Брокен в планината Харц в Германия. В района се наблюдават постоянни мъгли. Ниските височини ви позволяват да наблюдавате това. Съответни природни промени провокират появата на легендата.

Йохан Силбершлаг описва „призрака на Брокен“ през 1780 г. Оттогава планините Харц са описани повече от веднъж в литературата. Феноменът може да се види в различни страни по света. „Призракът Brocken“ се появява, когато слънцето грее през алпинист, гледащ в мъглата надолу от хребет или връх. Сянката му преминава през мъглата, като често придобива странни, тромави контури, причинени от перспективата.