Една от най-големите марки за спортни стоки Adidas представи на сайта си дамски цял бански костюм Adidas Pride 2023 и се оказа в епицентъра на скандал, защото избра мъж за снимките към фотосесията, пише Daily Mail.

Въпреки факта, че банският костюм се продава в дамския отдел за 70 долара, по някаква причина за рекламата му беше избран модел от противоположния пол.

Моделът, естествено, има космати гърди и издутина в областта на чатала. В същото време не се посочва дали моделът се идентифицира като мъж или като трансджендър.

Снимка: Adidas

Върпосният бански костюм е създаден от южноафриканския дизайнер Рич Мниси и пуснат в чест на Месеца на гордостта.

От Adidas казват, че банският костюм е "празник на себеизразяването, въображението и непоклатимата вяра, че любовта обединява".

Имайте предвид, че подобен тип бански е рекламиран от макси модел.

Подобен бански беше рекламиран от макси модел

Линията Adidas Pride включва също тениски, шорти и спортни облекла „Love Wins“, които се носят и от мъжки модели.

Изборът на рекламен модел предизвика възмущение в социалните мрежи. Хаштагът #BoycottAdidas стана популярен, а видни спортисти и политици критикуваха компанията.

Потребители в социалните мрежи призоваха за бойкот на спортната марка

"Не разбирам защо компаниите доброволно си причиняват това. Можеха поне да кажат, че костюмът е унисекс, но не го направиха, защото това "изтрива" жените от лицето на земята", това написа американска плувна звезда, превърнала се в активистка за правата на жените Райли Гейнс.

„Кой казва на тези големи корпорации да отчуждават жените, които съставляват половината от населението, за да продават на транссексуални хора, които съставляват по-малко от 1%? Бизнесът е за печалба, а не за политика", коментира републиканската конгресменка Марджъри Тейлър Грийн.

„Достатъчно възрастна съм, за да си спомня кога жените всъщност рекламираха дамски бански костюми вместо мъжки“, добави конгресменът Нанси Мейс.

„Само вижте тази дамска подутина... Adidas използва биологични мъжки модели, за да рекламира дамски бански костюми и сутиени“, „Adidas пуска нова дамска линия бански костюми „Pride Collection“ – използвайки МЪЖ за реклама на спортни сутиени и ДАМСКИТЕ бански костюми, по дяволите. Честно", "Нищо не продава бански костюм така, както космати гърди и издутина в чатала", пишат други потребители.

Мнозина също се пошегуваха, че Adidas и Nike се борят, за да видят кой може да "фалира" пръв, след като конкуренцията "все повече се събужда". Всичко това, защото през април Nike използва транссексуалната звезда в социалните медии Mulvaney, за да промотира своето спортно облекло.

Последва "Burn Bra Challenge" в TikTok, а мнозина разкритикуваха избора на Nike.

Същото се случи и с компанията, която произвежда най-скъпата бира в света Bud Light. Продажбите на напитката паднаха рязко, след като беше популяризирана от транссексуалния инфлуенсър Дилън Мълвани.

Превод: GlasNews.bg