Разглеждайки историята на човечеството и всички религии, възникнали в даден период от време, включително тези, които изключват съществуването на други богове, можем да кажем, че "изобретяването на боговете" е любимо забавление на хората, правили сме това много пъти през цялото ни съществуване на Земята.

Почти всяка позната култура е развила някакъв вид вяра в свръхестественото или е приела организирана религия до известна степен, въпреки че понякога напълно се противопоставят на законите на физиката, като призраците и тяхното движение в пространството. И така, защо всички ние продължаваме да вярваме в свръхестественото?

Тъмни времена

Изследователите вярват, че вярата в свръхестественото може да е била много полезна за древните хора или поне е възникнала от други полезни еволюционни предимства, които първите хора са придобили в процеса на това как са се опитвали да осмислят света, пише IFLScience.

Човешкият мозък еволюира, а с него и това, което психолозите наричат ​​теория на ума. С прости думи, това е способността да осъзнаем, че хората около нас имат мотиви, намерения и самия ум. Еволюционно това несъмнено е плюс, защото шансовете за оцеляване се увеличават, когато хората могат да разпознаят дали друг човек се приближава към тях с камък с намерението да сподели находката или просто да ги бие до смърт със същия този камък.

За тези, които са имали теория на ума, шансовете за оцеляване се увеличават значително, което означава, че тази полезна черта е предадена на следващото поколение. Основният проблем обаче е, че хората са склонни да прилагат теорията към неща, които като цяло нямат разум.

Питагор би бил шокиран

През 1944 г. психолози провеждат любопитен експеримент, в който на доброволци е показана кратка анимация. Видеото включвало триъгълник, кръг и друг малко по-малък триъгълник, всички на бял фон. Друг обект, който се виждал, бил голям правоъгълник с „врата“, която се отваряла и затваряла от фигури, преминаващи през нея.

След това участниците гледали анимация, в която геометрични обекти извършвали различни действия, влизайки или излизайки от правоъгълна „къща“ с врата, движейки се или бутайки други форми. След видеото получателите бяха помолени да опишат какво са видели в анимацията. Любопитно е, че само един човек описва случващото се като движение на геометрични фигури, докато други лесно „вдъхновяват“ обектите. В резултат на това някои геометрични фигури са наречени "агресивни хулигани", "глупави" или "способни да объркат".

Резултатите от проучването показват, че хората са склонни да приписват мотивация и характер на почти всичко. Дори „този огромен овал, който със сигурност искаше да атакува малък ромб“.

Защо боговете са тук?

Изглежда малко вероятно нашата вяра, че триъгълникът може да бъде "агресивен побойник", може да доведе до вяра в бог. Психологът Джъстин Барет обаче вярва, че нашата прекомерна склонност да приписваме действие на обекти и концепции (като слънцето или вятъра) може да ни е накарала да погледнем особено силна буря и да приемем, че тя е доказателство за божествена намеса. Психологът смята, че така са се появили боговете на слънцето, вятъра и гръмотевиците.

В резултат на това изследователите предлагат да се разглежда вярата в такива богове като страничен продукт от като цяло много полезна функция на човешкия мозък. С прости думи, хората, които имат тази свръхактивна склонност да приписват мотиви на неодушевени предмети и концепции, са по-склонни да оцелеят и да я предадат на новите поколения.

Какво ще кажете за организираната религия?

Въпреки това, от ранните суеверия до това хората да се окажат в църквата и да вярват, че носенето на смесени дрехи може да доведе до цяла вечност, прекарана в адски огън, всъщност е дълъг път. В продължение на десетилетия психолози, социолози и антрополози се опитват да обяснят появата на организираната религия и да изследват нейните потенциални ползи за обществото.

През това време се появиха теории, вариращи от функционални - религията с наложени ценности създава сплотеност - до зловещи - според психолога Мат Росано, намекът, че някой свръхестествен човек ви наблюдава, може да ви помогне да се придържате към приетия кодекс.

Но хората са религиозни не само поради страха от бога, който ги наблюдава. Според изследователите, за да "оживее" и да оцелее една религия, в нея трябва да има нещо друго освен страх или предимството на оцеляването.

Проучвания, включващи мормонски доброволци, показват, че религиозните вярвания активират области от мозъка, свързани със „злоупотребата с много наркотици, включително кокаин и метамфетамини“. Имайте предвид, че проучванията за влиянието на религията върху хората всъщност не са много обширни, но те също показват редица предимства.

Например изследователите са стигнали до заключението, че религиозната ангажираност и духовността са свързани с по-здравословен начин на живот, включително по-дълга продължителност на живота, по-добри умения за справяне и по-високо качество на живот, както и по-малко безпокойство, депресия и самоубийства. Това са резултатите от проучване, проведено през 2011 г.

Друго проучване установи също, че религиозните хора са по-добри в оценката на настроението, благосъстоянието и интензивността на болката, отколкото нерелигиозните хора. Просто казано, религията се оказа един вид "опиум за масите", което може би й помогна да оцелее хилядолетия.

Превод: GlasNews