Единадесет творби на Пабло Пикасо, които бяха изложени в хотел в Лас Вегас в продължение на повече от две десетилетия, бяха продадени на търг за близо 110 млн. долара.

Произведенията, които са собственост на MGM Resorts, бяха изложени в Ресторант Пикасо в хотел Bellagio. Компанията обяви, че продажбата ще й помогне да разнообрази колекцията си от изящни творби на изкуството.

В търга бяха предложени девет картини и две керамични изделия на испанския творец, който умира през 1973 г.

Колекцията обхваща над 50 от творчеството му. Нарисуваната през 1938 г. картина „Жена с червено-оранжева барета“, която представлява портрет на музата на Пикасо Мари-Терез Уолтър, бе продадена за най-висока сума - 40.5 млн. долара.

Първоначалните очаквания бе тя да бъде купена за между 20 и 30 млн. долара. Друг шедьовър на име „Мъж и дете“ бе продаден за 24.4 млн. долара.

В търга бе включен и натюрморт, рисуван от Пикасо по време на нацистката окупация на Париж през 1942 г. Творбата бе продадена за 16.6 млн. долара, информира Profit.bg.

Колекцията води началото си отпреди повече от 20 години и е започната от американския казино магнат Стив Уин, който е бившият собственик на хотел Bellagio.

Снимката е илюстративна