В САЩ останките от потънал град лежат под повърхността на езерото Ланиер и местните жители твърдят, че мрачната му история е довела до „проклятия и призраци, които според тях са отнели живота на стотици хора“.  

Приятната природа привлича милиони туристи, но това изкуствено езеро всъщност е едно от най-смъртоносните в САЩ, пише Daily Star. Изданието отбелязва, че то е взело стотици жертви от създаването си през 1956 г.

Градските легенди му приписват смъртоносното наследство на „Госпожата на езерото“, която пази водите му, и „проклятието“, за което се казва, че ужасява района.

Историята на езерото Лание започва и завършва със смъртта. Тъмната му история все още е скрита под повърхността, а останките от града дебнат точно под водата.

Целият град под водата

Дълбоко в езерото се намира това, което е останало от Оскарвил, град, създаден през 1800 г. със „силна общност“ от дърводелци, ковачи, зидари и фермери, съобщава 11 Alive.

През 1912 г. в оживения град се случва ужасен инцидент. Тялото на Мей Кроу, 19-годишна бяла жена, е открито в гората наблизо. Съобщава се, че Мей е била изнасилена преди смъртта си и насилствена „расистка тълпа незабавно се е обърнала срещу черната общност в Оскарвил“. С настъпването на вечерта банда, известна като Нощните ездачи, нахлула в града, хвърлила запалителни бомби по църквата и подпалила сградите, принуждавайки жителите да бягат.

Подводен град, езеро, езеро Лание, прокълнато езеро, наводнен град, гробище, дамата на езеротоцял екран
В процеса на работа армейският корпус "премести" 20 гробища Снимка:  US Army Corps of Engineers

Джордж Ръкър, потомък на жителите на Оскарвил, си спомня как неговият прадядо Бърд Оливър трябвало да напусне дома си. Той каза, че бегълците са се насочили към река Чатахучи, но тълпата ги е настигнала и са им дадени две възможности.

"Казаха им, че или трябва да плуват, или да се удавят. Повечето от тях не оцеляха. Дядо ми, един от онези, които оцеляха, загуби няколко братя и сестри", каза Джордж.

Майката на Джордж му казала, че когато Бърд си спомнил историята, той „просто седял там и плакал“.

Останалите семейства заемат останалите парцели и в по-късните години земята постепенно се продава на правителството, за да може то да построи язовир Бъфорд, за да осигури електричество и вода на Атланта и околните окръзи. През 1956 г. 38 000 акра, включително останките от Оскарвил, са наводнени, за да се създаде езерото Лание.

Около 250 семейства и 15 предприятия са били принудени да напуснат домовете си в резултат на създаването на езерото. Преди да напълни земята с вода, Инженерният корпус на армията на САЩ разрушил опасни конструкции като мостове и големи хамбари. Но това не е единственото нещо, което е премахнато от историческия град. В процеса на работа армейският корпус "преместил" 20 гробища.

"Господарката на езерото"

Преместването на гробове и останки от древни гробища под езерото породили митове за „проклятието“ и само две години след създаването на езерото се случила трагедия, която довела до легендите за призрак, който отдавна защитава тези води.

През 1958 г. кола, превозваща две жени, Делия Мей Паркър Йънг и Сузи Робъртс, потегля от моста и пада в езерото.

Подводен град, езеро, езеро Лание, прокълнато езеро, наводнен град, гробище, дамата на езеротоцял екран
„Господарката на езерото“ обикаляла нощем по моста и се опитвала да примами хората в мътните води. Снимка: И US Army Corps of Engineers

На следващата година рибари открили тялото на жена в синя рокля без ръце. Тя никога не е била идентифицирана и в продължение на десетилетия местните съобщават, че са виждали призрак на жена, наречена „Дамата на езерото“, да се скита по моста през нощта, като някои твърдят, че се опитвала да примами хората в мътните води.

През 1990 г. мистерията „Госпожата на езерото“ беше разгадана, когато работници, строящи мост, откриха човешки останки във Форд Седан от 1958 г., изваден от дълбините на езерото. По-късно останките бяха идентифицирани като тези на Сузи.

Езерото днес

Но това откритие не сложи край на ужасните инциденти на езерото Лание. От създаването му 700 души са загинали на езерото, а 200 от тези смъртни случаи са настъпили от 1994 г. насам, пише Miami Herald .

През 2017 г. опитен водолаз Бък Бюканън каза, че е срещнал много части от тела по време на дълбокит си гмуркания.

Подводен град, езеро, езеро Лание, прокълнато езеро, наводнен град, гробище, дамата на езеротоцял екран
Много местни жители обвиняват за големия брой удавени призраци или проклятия Снимка: Daily Star

Езерото е толкова опасно, че един от най-популярните му плажове, Маргаритавил, беше забранен за плуване тази година, за да „направи безопасността на своите гости приоритет“ чрез издигане на ограда във водата.

Въпреки че много местни жители обвиняват за големия брой удавени призраци или проклятия, властите са на по-логично обяснение. Останките, скрити под езерото, включително стари структури от Оскарвил и дървета с височина до 60 фута, улесняват засядането в останките и удавянето, казват те.

Превод: GlasNews