Зимата не е само празнични светлини, декорации и уютни пуловери. Това води до сериозни промени в нашето настроение, здраве и поведение. Това засяга всички аспекти на живота ни, от ежедневието до по-интимните моменти.

Случвало ли ви се е да се чувствате депресирани през зимата? В добра компания си. Около 5% от американците страдат от зимна депресия, наречена сезонно афективно разстройство (SAР). Това води до чувство на безнадеждност, намалена мотивация и повишена умора. Дори и без САР, хората често се чувстват по-тревожни и депресирани през зимата, пише The Washington Post. Изследователите Александра Уормли и Марк Шалер разгледаха този въпрос и ето какво откриха. Причината за тези промени се оказа изключително проста: по-малко слънчева светлина. Липсата й намалява нивата на серотонин, химикалът, който ни кара да се чувстваме добре. Това е най-често срещано на места с много дълги зими, като Скандинавия. И ние не сме сами в това чувство. Дори животни като маймуните резус се чувстват по-мрачни през зимата.

Зимата е и сезонът, когато можете да качите няколко излишни килограма. Изследванията показват, че през зимата сме склонни да ядем повече и да спортуваме по-малко. Може би това е стар трик на нашите предци, които са имали нужда да съхраняват енергия в условията на недостиг на храна.

Но най-хубавото е, че зимата сякаш разгорещява любовния ни живот. Проучвания, проследяващи продажбите на презервативи, нивата на полово предавани болести и търсения в интернет, показват повишена сексуална активност през зимата. Освен това през зимата се зачеват повече деца. Може би това е празничното романтично настроение или може би това е древният ритъм, който все още следваме.

Изненадващо, зимата също ни помага да се концентрираме по-добре върху задачите. Белгийско проучване установи, че хората стават по-будни около зимното слънцестоене, а празничното настроение допринася за поведението ни. Хората са склонни да бъдат по-щедри, дават повече за благотворителност и дори дават повече бакшиши през зимата.

Докато зимата може да ни накара да ядем повече и да се чувстваме тъжни, тя също така ни прави по-любящи, по-добри и по-концентрирани. Тези сезонни промени са част от нашата природа и изследователите тепърва започват да разкриват същността им. Така че следващия път, когато отпивате топла напитка в хладен ден, не забравяйте, че зимата не само оформя времето – тя оформя нас.