Внезапният развод на премиера Трюдо беше изненада за всички. Но Джъстин Трюдо и съпругата му Софи вече дадоха да се разбере, че ще останат семейство и ще отглеждат децата си заедно. Скандални подробности, противно на очакванията на таблоидите, не се появиха.

Двойката отбеляза, че раздялата е била предшествана от "труден разговор". Въпреки това, ако Джъстин Трюдо и Софи Грегоар се развеждат без драма, в политическия свят не всички разводи са били толкова мирни.

Най-често те бяха придружени от скандали и тъй като политиците са публични хора, всички подробности бяха незабавно отразени в медиите.

Фокус събра най-шумните разводи на политици от миналото, които месеци наред се обсъждаха от таблоидите. И все още се обсъждат.

Владимир Путин и Людмила Путина

Владимир Путин и Людмила Шкребнева се женят през 1983 г. Имат две дъщери. Но личният живот на руския президент беше заобиколен от тайни. Дори дъщерите му Екатерина и Мария не са носили неговата фамилия. И в мрежата имаше много малко семейни снимки.

Но въпреки че личният живот на руския президент винаги е бил тайна, журналистите все пак разбраха за развода. Те бяха информирани за раздялата от самия президент на Руската федерация и това беше направено по много странен начин.

Владимир Путин и съпругата му обявиха развода си пред журналисти

На 6 юни 2013 г. Владимир и Людмила Путин присъстваха на премиерата на балета „Есмералда“ в Кремъл. По време на антракта се твърди, че случайно са се приближили до журналисти и двойката веднага обявила, че се развежда по взаимно съгласие.

Сред причините за развода руските таблоиди нарекоха романса на Путин с гимнастичката Алина Кабаева, която му роди две или три деца. Но вестник Московски кореспондент, който писа за романтиката между Путин и Кабаева, беше закрит и стана ясно, че писането за любовните афери на президента на Руската федерация в Руската федерация е изпълнено с последствия.

владимир путин, людмила путин, разводцял екран
Снимка: РБК

Две години след развода, през януари 2016 г., Людмила се омъжи за бизнесмен и ръководител на Центъра за развитие на междуличностните комуникации и Издателство за литературни изследвания Артър Очеретни, който е с 21 години по-млад от съпругата си.

Къде живее сега Людмила Очеретная, не е известно. Тя притежава апартаменти и други недвижими имоти в Санкт Петербург, Москва, Московска област, Калининград, а също така притежава вила във френския Биариц. Тя има дял в бизнеса за отдаване под наем на смартфони Easy.

Никола Саркози и Сесилия Саркози

Никола Саркози, президент на Франция от 2007 до 2012 г., се жени за модела Сесилия Сиганер-Албениз през 1996 г.

Никола Саркози, Сесилия Саркозицял екран
Никола Саркози и Сесилия Саркози Снимка: Getty Images

Този брак беше предшестван от скандален развод. Тъй като по време на запознанството си и Сесилия, съпругата на собственик на телевизионен канал, и Никола бяха женени.

Първата съпруга на Никола Саркози беше корсиканката Мари-Доминик Кулиоли, дъщеря на фармацевт. В този брак той има двама сина: Пиер и Жан. Сесилия също имаше две деца.

След сватбата Никола и Сесилия имат син Луис.

Никола и Сесилия Саркози бяха публична двойка. Тя често придружаваше съпруга си в командировки и беше негов асистент.

Въпреки това, до 2000-та година отношенията на двойката Саркози станаха трудни. Самият Никола Саркози се противопостави на намесата в личния му живот, но журналистите все пак разбраха, че през 2005 г. съпругата му заминава за Париж с PR мениджъра Ричард Атиас. Тя помогна на съпруга си в предизборната кампания, появи се на встъпването в длъжност през 2007 г., но скоро след нея двойката обяви развод. Сесилия каза, че й е писнало от публичността.

Карла Бруни, Никола Саркозицял екран
Карла Бруни и Никола Саркози Снимка: Getty Images

Скоро след развода Сесилия се жени за трети път - за същия Ричард Атиас, а Саркози се жени за бившия модел Карла Бруни.

Уго Чавес и Марисабел Родригес

Уго Чавес беше президент на Венецуела в продължение на 14 години. И през това време той стана известен не само с неефективните си политики, довели до инфлация, недостиг, бедност и увеличаване на броя на убийствата, но и с бурния си личен живот.

Дори му се приписваше специална връзка с Наоми Кембъл, която го интервюира.

Уго Чавес, Марисабел Родригесцял екран
Уго Чавес и Марисабел Родригес Снимка: Getty Images

Първата съпруга на Уго Чавес беше Нанси Колменарес, произхождаща от семейство на работници. От брака се раждат две дъщери и син. Но Хюго имаше дълга връзка с учителката Ерма Марксман, която помогна на Хюго да развие боливарската си идеология.

Така че двойката се разведе и тогава Ерма издаде книга, наречена Chavez used me.

Втората съпруга на Уго през 1997 г. е Марисабел Родригес. Медиите я нарекоха "провинциалка, подобна на кукла Барби". Официално разводът беше формализиран две години по-късно, причината за празнината беше наречена "несъответствие на героите".

Самата Марисабел каза, че се чувства неудобно в луксозния президентски дворец Мирафлорес, а Чавес е недоволен, че тя летя с президентския самолет на партита в Маями и харчи пари в местните бутици. В резултат на това, когато Марисабел беше отстранена от поста ръководител на Детския фонд, тя влезе в опозицията и яростно критикува бившия си съпруг.

„Той се опитва да узурпира властта, да стане диктатор, за да има абсолютен контрол над нашите съдби“, каза Марисабел.

След развода си с Марисабел Уго Чавес не се жени повторно. Но той имаше много романи. Шефът на охраната му Луис Пинеда по-късно публикува книга, в която описва любовните връзки на своя покровител. А наследникът на Чавес Николас Мадуро призна през 2014 г., че Чавес има две извънбрачни дъщери.

Петър Нечас и Радка Нечас

Разводът на чешкия премиер Петр Нечас също се случи през 2013 г. и всички таблоиди писаха за него в Европа.

Петър Нечас, Радка Нечасцял екран
Петър Нечас и Радка Нечас 

Все пак Петър и Радка живяха заедно 27 години и отгледаха четири деца.

Нечас се беше запознал със съпругата си, докато беше още в колежа и те изглеждаха като идеалната двойка, така че разводът дойде като изненада.

„Опитваме се да разрешим тази тежка лична ситуация с уважение един към друг и най-вече към нашите деца“, каза премиерът. 2013 г. обаче се оказа нещастна за него, Петр Нечас подаде оставка, когато след обиски в офиса му и офисите на негови поддръжници бяха открити 5 милиона евро, както и няколко килограма злато.

Петър Нечас, Яна Нагевацял екран
Петър Нечас и Яна Нагева Снимка: Екранна снимка

Малко след развода той се жени за Яна Нагева, която му беше началник на кабинета. Оказа се, че премиерът е имал връзка с нея, когато е бил още женен, но Нечас старателно е криел това.

Андреас Папандреу и Маргарет Чант

Разводът на гръцкия премиер Андреас Папандреу и съпругата му, американката Маргарет Чант, се превърна в един от най-скандалните в политическия свят. И наистина, на 70-годишна възраст Папандреу се влюбва в 35-годишната стюардеса на Olympic Airways Димитра Лиани и напуска съпругата си, с която живее заедно 38 години.

Андреас и Маргарет се запознават в Минеаполис през 1948 г., където той преподава в местния университет. "Срещнахме се на опашка при зъболекаря. Беше много романтично", спомня си по-късно Маргарет. Две години след първата среща влюбените се ожениха. Маргарет стана втората съпруга на Папандреу, малко преди да я срещне, той се разведе с първата си съпруга. Те имаха четири деца, а самата Маргарет беше верен спътник на съпруга си.

Андреас Папандреу, Димитра Лианицял екран
Андреас Папандреу и Димитра Лиани Снимка: Getty Images

Но всичко приключи през 1989 г., когато почти 70-годишният Папандреу обяви, че се развежда. Защото се влюби в 35-годишната Димитра Лиани.

В книгата си "Любов и сила", която Маргарет пусна след смъртта на политика, тя каза, че Папандреу е довел любовницата си в имението им в Лондон, принуждавайки я да напусне. И когато тя каза, че Лиани е подходяща за него като дъщеря, Андреас казал "Да, не е ли прекрасно?"

Съдът издаде развод въз основа на иска на Папандреу, в който се посочва, че не е живял със съпругата си от четири години.

Но историята не свърши дотук. И двете страни направиха изявления, мнозина симпатизираха на Маргарет. И когато през 1994 г. Папандреу се разболява, всички преговори с него се водят чрез младата му съпруга, нейния брат и нейния астролог. Освен това хората бяха недоволни от нейната екстравагантност: Димитра построи огромно имение близо до Атина.

През 1996 г. Андреас Папандреу почина, оставяйки цялото си състояние на Димитра. В завещанието си той нарича Димитра своя голяма любов и моли приятелите си да я пазят и закрилят. И каза на четирите си деца, че вече им е дал най-важното – името си.

Най-малкият му син Никос след погребението на баща си нарече Димитра „лешояд“, а самата тя написа книгата „Яростта на Андреас“, където заяви, че Маргарет е имала връзка с американец. Тя все още се противопоставя на децата на покойния си съпруг и ги критикува в социалните мрежи.

Силвио Берлускони и Вероника Ларио

Вероника Ларио беше втората съпруга на Силвио Берлускони и живя с него 30 години. Той сключва първия си брак през 1965 г. с Карла Елвира Дел'Оглио, която му ражда две деца.

Берлускони се влюбва в актрисата Вероника Ларио през 1980 г. и се жени за нея през 1980 г. През 2009 г. Ларио подава молба за развод, като направо заявява, че вече няма намерение да търпи безкрайната изневяра на съпруга си. Според нея капката, която преляла чашата, е увлечението на Берлускони по 18-годишния модел Ноеми Летисия, на която отишъл на рождения й ден, след като пропуснал 18-годишнината на децата си от Вероника - Барбара, Луиджи и Елинор.

Силвио Берлускони разводцял екран
Силвио Берлускони Снимка: Getty Images

Бракът беше окончателно анулиран през февруари 2014 г. Вероника поиска от Берлускони издръжка в размер на 3 милиона евро на месец, тъй като според италианското законодателство бившите съпрузи са длъжни да осигурят на бившите съпрузи стандарта на живот, с който са свикнали в брака. Издръжката беше намалена наполовина.

Но Силвио Берлускони беше собственик на почти всички медии в страната, така че разводът беше "мръсен". И така, вестник Libero публикува топлес снимка на Вероника с надпис „Неблагодарната актриса Вероника“. По ирония на съдбата именно появата на Вероника топлес в изпълнението толкова впечатлила Силвио, че той се влюбил в нея.

Но хората подкрепиха Вероника, така че рейтингът на Берлускони падна с три процента.

И скандалният развод не приключи с документите, а през 2017 г. Берлускони издейства премахването на издръжката и Вероника му върна 60-те милиона евро, които получи по-рано.

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах, Мариам Адбул Азис и Азриназ Мазхар Хаким

Султанът на Бруней, освен султан, заема и постовете министър-председател, министър на отбраната и министър на финансите на Бруней. Той е известен с огромната си колекция от автомобили, баснословно богатство (около 20 милиарда долара) и любовните си истории.

Султанът на Бруней Хасанал Болкиахцял екран
Султанът на Бруней с първата си и вече единствена съпруга Снимка: Instagram tmski

Султан Хасанал Болкиах имал три жени. Първата му съпруга беше братовчедка му Анак Салех, която му роди шест деца. Втората съпруга е Мариам Адбул Азис. Запознават се през 1980 г., когато Мариам е стюардеса. Те живяха в брак 21 години и Мариам му роди четири деца. Но през 2003 г. султанът обяви развод. По-точно, те просто спряха да я споменават в медиите, а нейните портрети бяха премахнати от официалните институции. Хасанал не назова причините за развода. Мариам загуби титлите си и най-вероятно се премести в Лондон, където децата й учеха.

Но султан Болкиах имаше друга жена. Азриназ Мазхар Хаким е работила като телевизионен журналист. Бракът е сключен през 2005 г.

Тя роди две деца на султана. А през 2010 г. Болкия обяви, че се развежда и с нея.

„Султанът се разведе със съпругата си Азриназ Мазхар Хаким и всички кралски титли, дадени на бившата съпруга на султана, бяха оттеглени“, каза великият камергер Хаджи Алаудин Хаджи Абу Бакар по радиото и телевизията на Бруней.

Той каза, че разводът е бил разрешен по "специални причини", но не даде други подробности.

Така сега султанът на Бруней остава женен за първата си съпруга Анак, а техният син принц Ал Мухтади Била Болкиах е настоящият наследник на трона.

Принц Чарлз и принцеса Даяна

Въпреки че принцът, а сега и кралят на Великобритания Чарлз, не заема поста министър-председател или президент, той е важна политическа личност, оказваща влияние върху политиката на страната си.

Принц Чарлз, принцеса Даянацял екран
Принц Чарлз и принцеса Даяна

И сватбата му, а след това и разводът с Даяна Спенсър, станаха много важни събития. Освен това принцеса Даяна каза, че винаги са били трима в брака, споменавайки любимата на съпруга си Камила Паркър-Боулс.

С излизането на „Короната“ старата любовна история се завърна на първите страници на таблоидите и вероятно ще остане най-скандалният развод в историята. В края на краищата резултатът от него е известен: принцеса Даяна трагично загина при злополука, а бившият й съпруг въпреки това се ожени за Камила. И след смъртта на кралица Елизабет тя получи титлата кралица, сякаш заобикаляйки своята съперничка, която никога не седна на трона.

кралица камила, принц чарлз, крал чарлзцял екран
Чарлз и Камила Снимка: Getty Images