Пенсиониран медик разкри процесите, които протичат в телата ни преди смъртта. Д-р Катрин Маникс, която е работила в областта на палиативните грижи в продължение на 30 години, разказа за последните ни моменти преди BBC.

Тя коментира свой проект, който има за цел да се справи със страха, който хората изпитват около края на живота.

„Това не е плашещо психическо състояние, а състояние на неведение. Първото, което се забелязва, е просто, че тялото започва да губи енергия, почти когато имате стар мобилен телефон и батерията не се зарежда", казва тя.

"Всъщност много умиращи хора не се чувстват много гладни и това е добре. Те не умират, защото не ядат. Те не се хранят, защото тялото им умира. Така че с течение на времето хората постепенно се нуждаят от повече сън, за да си осигурят достатъчно енергия, за да мислят и да правят това, което могат", заявява д-р Маникс.

„Предвижда смъртта": котка се вкопчва в хората в последните минути от живота им СНИМКА

Маникс заявява, че много хора преминават без да усетят от състояние на сън в безсъзнание. Тя коментира и предсмъртните промени в дишането.

„Мозъкът управлява рефлексни модели на дишане, които се движа между дълбоко дишане, което постепенно става по-плитко. И след това отново обратно", разяснява тя.

„Ако не сте виждали това преди, може да си помислите, че човекът, който диша, може би бързо, но повърхностно, се бори да диша или се задъхва, или се чувства неудобно“, добавя д-р Маникс.

Тя каза, че това е признак на „дълбоко безсъзнание“ и животът ви не минава пред очите ви, както често се изобразява във филмите.

Невероятно! Жена в мозъчна смърт роди здраво бебе

 „Този ​​човек е в пълна безопасност. И тогава в самия край на нечий живот обикновено ще има една от онези фази на бавно дишане.Ще има издишване, след което просто няма друго вдишване. Което и изобщо не е това, което Холивуд ни кара да очакваме“, заключава тя.

Д-р Катрин каза, че тези факти може да не направят смъртта на човек по-малко тъжна, но се надява, че може да я направят да изглежда по-малко страшна, пише Metro.

"Мисля, че мисията, която имам, е да премахна страха“, добави тя.

Д-р Катрин се квалифицира като когнитивно-поведенчески терапевт през 1993 г. и след това стартира първата в Обединеното кралство CBT клиника изключително за пациенти с палиативни грижи.