На почти всяка туба паста за зъби, горчица или сметана можете да видите малки цветни ивици или квадратчета. Но почти никой не знае за какво са. Решихме да разберем каква функция изпълнява тази мистериозна правоъгълна маркировка.

По правило квадратите на тубите са черни, тъмносини, кафяви, както и червени и зелени. За какво са те?

От време на време в социалните мрежи и форумите се публикуват коментари, според които цветът на квадрата на опаковката показва колко химически и естествени вещества се съдържат в продукта.

Предполага се, че тъмните квадратчета означават, че продуктът се състои изцяло от "химия", червените - че съдържа 70% "химия" и 30% естествени вещества, а зелените означават напълно натурален продукт. Смята се също, че синьото квадратче показва медицинското естество на продукта. Въпреки това, както се оказа, всички тези предположения са фундаментално погрешни.

Всъщност квадратите са маркировки за пълнене, предназначени за роботите във фабриките. Те показват мястото, където роботът трябва да реже, да натиска тръбата или да извършва други манипулации с нея. Тази маркировка няма нищо общо със състава на съдържанието. До многоцветните квадратчета се прилага QR код, който ще помогне на купувача да научи повече за производителя на стоките.