Съществуването на така наречения „Наполеонов комплекс“ или „синдром на малкия човек“ далеч не е нещо ново. Хората с нисък ръст трябва да проявяват властно и агресивно отношение, за да компенсират липсата на ръст. Преди това беше само хипотеза, но ново изследване на полски учени доказва, че е съвсем реално, пише The First News.

Повече от 35 мъже и жени взеха участие в ново изследване на учени и университета във Вроцлав. В резултат на това изследователите установиха, че по-ниските мъже са по-склонни да се държат враждебно към другите.

Любопитното е, че учените не са открили същото поведение при жени с нисък ръст. Според водещия автор на изследването Моника Козловска ниските жени могат да прибягнат до измама, за да изглеждат по-високи или да използват височината си, за да получат защита или ресурси. В същото време ниските мъже показват връзка между агресивното поведение и ръста.

Когато мъжете не могат да бъдат физически силни, те могат да станат психически силни, казва Козловска. В резултат на това ниските мъже могат да използват черти като психопатия, за да спечелят уважение, да прехвърлят вина на другите или да впечатлят романтичен партньор. Всъщност по този начин те изглеждат по-могъщи и карат хората около тях да ги възприемат като по-високи, отколкото са в действителност.


Предполага се, че ръстът на Наполеон е бил 1,58 или 1,75 м Снимка: Wikipedia

"Наполеоновият комплекс" получи името си в чест на френския лидер. Наполеон Бонапарт често е изобразяван като ядосан, търсещ власт и война, а ниският му ръст често е цитиран като причина за това поведение. Имайте предвид, че вероятно височината на френския лидер е била 1,58 или 1,75 м.

Учените предполагат, че психологическата заплаха очевидно това може да осигури на ниския мъжкар някои предимства при оцеляването и чифтосването и да компенсира някои загуби във физическата мощ.

Любопитно е, че изследователите също установиха, че по-ниските мъже са по-склонни да проявяват черти, известни като Тъмната триада:

психопатия - липса на емпатия и антисоциално поведение;
нарцисизмът е егоцентричен стил на личността;
Макиавелизъм - безразличие към морала и демонстрация на манипулация.

Илюстрация от 1803 г., насърчаваща идеята, че Наполеон е нисък и че това е свързано с неговия гняв и глад за власт.

Според Козловска изследването за първи път докосва и проследява връзката между ниския ръст, „синдрома на ниския човек“ и чертите на „Тъмната триада“.


Височината на Хитлер е 1,75 м Снимка: Bundesarchiv

Изследователите отбелязват, че са открили, че хората с черти на "Тъмната триада" не само са недоволни от височината си, но всъщност са ниски на ръст. В резултат на това Козловска предполага, че чертите на "Тъмната триада" най-вероятно са част от набор от психологически системи, възникнали в резултат на естествения подбор, които позволяват на хората с по-нисък ръст да могат да се конкурират с хората наоколо тях.

Превод: GlasNews