Sunions, сорт лук „без сълзи“, за който дистрибуторите твърдят, че не кара готвача да плаче, ще бъде в избрани магазини от следващата седмица, съобщава „Индипендънт“. Марката, която е пусната на пазара в САЩ, заяви, че са били необходими повече от 30 години за отглеждане на по-малко лютящи сортове лук, за да се намери сорт, при който изпаренията, отделяни при рязане, не са достатъчно силни, за да предизвикват сълзи в очите.

"Много хора са се опитвали да разберат как да спрат да плачат при рязане на лук: чрез замразяване на лука, накисване във вода, рязане по определен начин, използване на лъжица - списъкът е безкраен, но за съжаление, той все още ви кара да плачете. Сега всичко това се промени, благодарение на разработката на „Sunions от BASF", казва Насир Ахмед, мениджър "Потребители и клиенти" в отдела за зеленчукови семена на BASF в Обединеното кралство.

Sunions заяви, че нейният лук не е генетично модифициран, а само отглеждан. Компанията заяви, че ароматът му се развива по различен начин от този на другите видове лук.

Sunions вече се продава в Америка, но не е приет добре от всички. В рецензия от 2018 г., публикувана във в. "Вашингтон пост", се казва, че те са много сладки - "достатъчно сладки, за да можете да седнете и да ги ядете като пуканки" - и нямат почти никакъв аромат.