21-годишна жена, която живее в Израел, е диагностицирана с рядка фобия. Одия Коен от дете страда от омфалофобия - страх от собствения си пъп, а в някои случаи и от пъповете на други хора. Това съобщава израелският новинарски сайт Ynet.

Експерти откриха, че 21-годишната Коен има фобия, след като тя реши да говори за страховете си на приятел, който учи в медицинския факултет и пише дисертация за различни фобии. Израелката каза, че от детството си изпитва смесени чувства към пъпа си. С възрастта това се превръща в истинска фобия - Одия се страхува да отиде на плаж или на басейн, а когато си вземе душ, не докосва корема си.

"Пъпът ми причиняваше страх точно откакто се помня. И това е страх, примесен с отвращение. Горе-долу същото, което някои хора изпитват към мишки или хлебарки. Само че хлебарките могат да бъдат премахнати, но пъпът не", признава тя.

страх от пъпацял екран
21-годишната израелка Одиа Коен
 

Жената разказала на родителите си за страховете си в детството, но те не обърнали внимание на това, но колкото по-възрастна ставала Одая, толкова повече рядката фобия се намесвала в ежедневието й. Дори когато се омъжила, нейните страхове се отразили на семейния живот - когато съпругът й искал да се почеше по корема, той отивал в друга стая, защото Одая не можела спокойно да гледа как някой докосва корема си. Съпругът се нагърбил и с къпането на новороденото дете.

Одия първоначално си мислила, че просто проявява някаква специална странност, но след това разбрала в интернет за рядко явление - омфалофобия. Жената се обърнала към психолози, които й предложили да се подложи на курс на лечение, но й се сторил твърде дълъг. Факт е, че преодоляването на фобията отнема много време. Страхът може да бъде премахнат или чрез редовна медитация, или чрез постепенен контакт с фактора, причиняващ страх. Така Одая решила да живее както преди, само без да обръща много внимание на пъпа си и на пъповете на другите хора.

Превод: GlasNews