Около 1650 г. край холандския остров Тесел потъва търговски кораб със стоки, пътници и много скъпа рокля от копринен сатен, която ще предизвика възхищение век по-късно. Скоро останките му били затрупани от пясъка, а през 2014 г. холандски гмуркачи аматьори откриха съкровищата, забравени от векове, включително сребърна рокля, корици на книги и, както се оказа, дамски тоалетни принадлежности от 17-и век.

Останките са известни като "Палмата" заради вида дърво, намерено в руините. Те са открити във Ваденово море, приливната зона на Северно море. Оттогава останките са изложени в музей, но загадката с копринената рокля е оставена без внимание. Кой е притежавал дрехите? Накъде се е насочил корабът? И кой е бил на борда?

Отговорите може би са скрити под сянката на водата.

Рокли и други предмети са изложени в музея Kaap Skil на остров Тесел, холандски остров на около 97 километра северно от Амстердам, пише The New York Times. Днес там живеят по-малко от 14 000 жители.

Корина Гордийк, артистичен директор на този музей и още трима на острова, споделя: „Идеята, че тази рокля е лежала на дъното на морето от векове, е луда. Последният човек, който я е докоснал, вероятно е бил този, който я е носил в този век."

рокля, потънал кораб, рокля, изследовател, съкровищецял екран
Местоположение на потъналия кораб Снимка: Prospektor

Смята се, че роклите са изработени около 1620 г., а по време на инцидента са били на около 30 години. Изследователите също така са съгласни, че шоковата рокля е с по-широка талия и вероятно е принадлежала на по-възрастна жена. Сребърната рокля може да е била сватбена, което означава, че и двете са имали различни собственици.

Арнолд ван Брюген, режисьор на предстоящ телевизионен документален филм за кораба, каза: „Тези рокли бяха невероятно скъпи. Те не биха били видени извън кръговете на кралския двор.“

Обикновено дрехите и предметите ни дават повече информация за този период, както и допълват представата ни за жените от онова време. Изследователите, след като са проучили по-подробно откритите предмети, са формирали три теории.

Всички те показват, че притежателките на роклите принадлежат към най-висшите кръгове. Все още обаче не са проучени всички подробности.

Една от версиите е, че дрехите са на театрална трупа, избягала от Англия.

Втората, базирана на изследване на историк от Оксфордския университет, е, че дрехите, както и други неща, са принадлежали на покойната съпруга на посланика, който се връщал в Англия от Константинопол.

Третата е, че предметите са принадлежали на богато източноевропейско семейство, избягало от Тридесетгодишната война.

Изследователите също така смятат, че корабът може да е бил търговски кораб, който също е превозвал хора и техния багаж. В онези дни морският транспорт служи като спасение за хората, бягащи от пуританската революция в Англия.

рокля, потънал кораб, рокля, изследовател, съкровищецял екран
Притежателките на роклите принадлежали към най-висшите кръгове.

Изследователите се надяват, че ще успеят да проучат по-подробно намерения кораб и района около мястото, където е открит. Всичко обаче зависи от холандското правителство.

Водолазните експедиции обикновено отнемат време и са скъпи, а поради лошото време и липсата на финансиране такива експедиции се провеждат веднъж или два пъти годишно. А за да се вдигне самият кораб, ще отнеме години.

Друго усложнение е да се осигури съхранението и проучването на предмети, които водолазите могат да намерят на дъното на морето. Сега изследователите са покрили останките с мрежа, за да ги предпазят от ерозия и други щети. Това може да ги запази живи десетилетие.

 
Превод: GlasNews