Всеки ден в мрежата се появяват стотици различни видеоклипове с животни - някои от тях са сладки, други красиви, но понякога има и такива, които са объркващи. Точно такова е видеото на мравояда, който, изглежда, има две глави и три лапи.

На кадрите се вижда как муцуната на животното се движи по кората на дървото, изглежда, че мравоядът го души в търсене на храна. Това обаче не е всичко, видеото показва и как втората глава, бяла и космата, се движи след първата глава.

Потребителите в мрежата се съгласиха с едно - видеото е объркващо. Известно е, че видеото първоначално е заснето в зоопарка Франклин Парк в Бостън, Масачузетс. Видеото веднага се разпространи в мрежата - общо вече е гледано повече от 26 милиона пъти, пише Daily Mail.

Някои от потребителите смятат, че мравоядът има две глави и три крака, други предполагат, че това е двуглаво същество с "глава на мравояд и коза", а трети са забелязали оптична илюзия във видеото.

Изследователите се включиха доброволно да хвърлят светлина върху мистериозното "двуглаво" същество. Всъщност това, което потребителите смятаха за втора глава, подобна на коза, всъщност е маскирана предмишница на мравояда.

Любопитното е, че за разлика от сиво-кафявото тяло на животното, краката му остават бели и пухкави с черни ивици около тях. В резултат на това лапите на мравоядите изглеждат като втора муцуна с нос и очи.

Изследователите отбелязват, че тази умна адаптация се е развила при мравоядите не само за да плаши хищниците, но и активно се използва от животните за камуфлаж. Козината също така покрива гигантските нокти на мравояда, които животните използват, за да разбиват отворени мравуняци, тъй като зъбите им напълно липсват.

Имайте предвид, че гигантските мравояди водят много уединен начин на живот, а женските раждат потомство само веднъж годишно - веднага щом малките пораснат и станат възрастни, те напускат майките си. Това се случва около двегодишна възраст. До този момент женските мравояди не се разделят с малките и ги носят на гърба си.

Между другото, любопитен е и фактът, че ивицата на гърба на малкото винаги съвпада с линиите на майката. Учените предполагат, че това е необходимо, за да се предпазят малките - заради цвета те почти не се забелязват на гърба на майките си.

Превод: GlasNews