Събуждането с умора се отразява на целия предстоящ ден и е доста често срещан проблем, който зависи не само от качеството на съня. Изследванията показват, че значителна част от хората, особено жените, се чувстват по този начин доста често, когато се събудят сутрин. 

Изследователи и здравни експерти дадоха практически съвети как да се преборим със сутрешната умора и да поддържаме енергийни нива през целия ден, пише The Times.

Една от най-ефективните стратегии е поддържането на редовен график за сън. Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден, включително през почивните дни, помага за регулиране на вътрешния часовник на тялото ви, намалявайки вероятността сутрин да се чувствате гроги. Поддържането на редовен режим на сън също може да подобри цялостното ви здраве и дори да удължи живота ви.

Диетата също играе важна роля. Започването на деня с шепа боровинки ще подобри работата на мозъка благодарение на флавоноидите, които увеличават притока на кръв и кислород към мозъка. Балансираната закуска, която съчетава сложни въглехидрати, здравословни мазнини и протеини, осигурява устойчива енергия през целия ден.

Излизането навън и попиването на сутрешните слънчеви лъчи значително ще подобри настроението ви и ще даде тласък на енергията ви, казват експертите. Дори в облачни дни естествената светлина може да задейства вътрешния часовник на тялото ви, като ви помага да се чувствате по-бдителни. Ако навън е хладно, дори кратка разходка може да помогне.

Включването на кратки, студени душове в ежедневието ви може да бъде предизвикателство, но си струва усилието. Студената вода засилва кръвообращението, подобрява настроението и дори може да укрепи имунната ви система. Чрез постепенно увеличаване на времето, което прекарвате под студена вода, можете да направите тази практика по-достъпна.

Дехидратацията е тихо източване на енергия. Започнете деня си с чаша вода, за да хидратирате тялото си и да повишите енергийните си нива. Въпреки че сутрешното кафе е изкушаващо, изчакайте около 90 минути след събуждане, за да постигнете максимална ефективност и да избегнете следобедния спад.

Физическата активност, дори само няколко минути движение след събуждане, може да има невероятно въздействие върху енергийните ви нива. Помага за регулиране на часовника на тялото ви и подобрява когнитивната функция през целия ден. Няма нужда да се стремите към сложни упражнения - бърза разходка, йога или танци на любимата ви песен могат да ободрят сутринта ви.

И накрая, не забравяйте да задоволите хранителните си нужди, особено витамин B12, който е от решаващо значение за енергията. Независимо дали чрез диета или добавки, поддържането на адекватни нива на този витамин е жизненоважно, за да се чувствате будни и енергични.

Въпреки че може да изглежда трудно, включването на тези навици в ежедневието ви може да окаже значително влияние върху сутрешните ви енергийни нива и общото благосъстояние. Малките, последователни промени водят до големи резултати. Може би благодарение на тези препоръки вашата сутрин ще се превърне в най-добрата част от деня ви.