Авокадото е питателен плод, известен с високото си съдържание на полезни за сърцето ненаситени мазнини. Може да се добавя към салати, да се слага върху сандвичи или да се направи гуакамоле за хрупкав тост. Невинаги обаче можете да намерите узряло авокадо в супермаркета. 

Но има изход! Можете да помогнете на авокадото да узрее по-бързо, като увеличите количеството етилен, което авокадото произвежда. Опитайте да го съхранявате с други плодове или в опаковка, която улавя етилена, пише Healthline. 

Как узрява авокадото?

Цял екран
Снимка: Pixabay

Авокадото не узрява на дървото, а само след като бъде откъснато. Някои изследвания показват, че авокадото може да виси на дърво в продължение на 12 месеца, без да узрее. Те са вид климактеричен плод, което означава, че произвеждат изблик на етилен, когато дойде време да узреят. Етиленът е основният хормон в климактеричните плодове и отговаря за процеса на тяхното узряване. Други видове климактерични плодове са бананите, крушите и доматите.

Съдържанието на мазнини в авокадо се увеличава, докато расте на дървото, но неговата характерна маслена текстура и вкус се развиват по време на узряването.

Производителите на авокадо често ги покриват с восък, за да намалят загубата на вода, съхраняват ги при ниски температури или ги третират с химикал, блокиращ етилена (1-метилциклопропан (1-MCP)), за да забавят узряването им по време на доставката по целия свят. След това време производството на етилен се увеличава отново и плодовете узряват.

Независимо дали сте набрали авокадото си от дървото или сте го купили от магазина, ето четири начина да ускорите узряването му.

Плик

Цял екран
Снимка: Freepik

Авокадото произвежда газ етилен и изследванията показват, че излагането на плода на среда, богата на етилен, допълнително увеличава производството на етилен и ускорява узряването.

За да направите това, поставете плодовете в кафява хартиена торба или вестник. Това ще помогне за улавянето на етилена и ще позволи на авокадото да узрее по-бързо. Използвайки този метод, може да отнеме 3-4 дни за пълното узряване на плодовете.

Няма да можете да постигнете същия ефект с пластмасови торбички, тъй като те не са порести като хартията.

Топло място

Съхраняването на авокадото в хладилник, на перваза на прозореца или на друго студено място ще забави узряването. Изследванията обаче показват, че съхранението на авокадото при 20 ℃ намалява времето за зреене в сравнение с по-ниската температура от 13 ℃, тъй като по-високата температура произвежда повече етилен.

Температурите в килера обикновено варират между 10-21 ℃, което вероятно го прави добро място за съхранение на авокадо в хартиена торба или друг материал, който ще помогне за запазване на топлината.

Съседство с банани

Цял екран
Снимка: Racool_studio/Freepik

Подобно на авокадото, бананите са климактеричен плод, който произвежда големи количества етилен. Богатият на етилен въздух ускорява узряването, като насърчава близките плодове да произвеждат повече етилен сами. Така, ако съхранявате авокадото до бананите, те ще узреят по-бързо. Пълното узряване на топло място до бананите може да отнеме 1-2 дни.

Не забравяйте да проверявате авокадото си ежедневно, за да избегнете презряването на плодовете.

Стреч фолио

Ако режете неузряло авокадо, поставете нарязаните половинки заедно, увийте плътно в стреч фолио и съхранявайте в хладилника

Изследванията показват, че покриването на авокадото с полиетиленов восък с ниска плътност е най-добрият начин за намаляване на загубата на влага, но използването на домакинско фолио може да постигне същия ефект.

Освен това нарязаните авокадо продължават да произвеждат етилен и ще узреят, макар и по-бавно поради охлаждане.

Може би сте чували, че нагряването на авокадото ще го накара да узрее, затова е препоръчително да го загрявате в микровълнова печка или фурна. Това обаче е мит. Няма научни доказателства, че нагряването на авокадото му помага да узрее моментално. Така че, противно на общите тенденции, загряването на неузряло авокадо в микровълнова или фурна може да го омекне, но не и да узрее истински. Въпреки че ще стане меко, ще има по-малко здравословни мазнини, защото все още ще е незряло.