В летните жеги хората по цял свят минават на по-лека храна. Гледат да е здравословна лесносмилаема.

Кое от предлаганите това лято блюда по света е с най-малко калории?

Проучване подреди 50-те най-популярни в Европа в момента и най-често поръчвани по заведенията летни ястия според тяхната хранителна стойност.

Първа в списъка е простата и непретенциозна румънска "Салата ди рощи" (салата от домати). Тя дава само 36 калории за 1 порция. Сред националните кухни най-ниска енергийна стойност имат летните блюда в Гърция. По популярност на първо място е картофената салата.

Но освен малкото калории и другите особености на румънската салата бият на очи. В нея има съвсем малко мазнини (0,3 грама), 1,7 г белтъчини и 7,3 г въглехидрати.

Втора е гръцката салата "Хорта" - 53,8 калории, само 2 г мазнини, 3,5 г белтъчини и 8,5 г въглехидрати.

Трета е испанската салата с ориз "Енсалада Севилиана" (Севилска салата") с 57 калории на порция, 2 г мазнини, 3 г белтъчини и 8 г въглехидрати.

Четвърта е полската "Суровка з бураков" (с цвекло) - 59 калории, а пета е чешката "Окуркови салад" (с краставици) - 70 калории.

При сравняване на блюдата се оказва, че гръцката кухня е с най-ниска осреднена калоричност - 123,5 калории. Освен това гръцките блюда имат средно 7,2 г мазнини, 3,5 г белтъчини и 13,5 г въглехидрати на порция.

Втора в подредбата по този критерий е норвежката кухня със само 8,7 калории в повече от гръцката - 132,2 средно на ястие. В нейното блюдо има  средно 9,6 г мазнини, 7,8 г въглехидрати и най-ниското ниво на белтъчини - само 1,3 г.

На трето място е Полша със средна калоричност на ястията си 136,1. Полската кухня има и относително малко до средно съдържание на мазнини (7,7 г), белтъчини (4,3 г) и въглехидрати (14,1 г).

Следват турската кухня със 149,5 калории и английската - 159, 6. Оказва се, че в турските салати има най-много захари (18,8 г), а в британските - най-малко (1,8 г).

На другия полюс в списъка е "Хусарската салата" (Huzarensalade), поднасяна в Нидерландия. Тя е с картофи и дава 547 карлории. В нея има и най-много мазнини - 52,2 г.

В съседство в списъка е италианската "Панцанела" ("Хлебна"), в която има предимно хляб. Тя дава 491,2 калории на порция, 7,4 г мазнини и 5,3 г въглехидрати. А белтъчините й са най-много от всички сравнявани блюда - цели 94,5 г.

България липсва в проучването, проведено в 20 европейски страни.