През 2020 година, на 21 декември Юпитер и Сатурн се събраха в „Голяма връзка“, каквато не е видима от близо 800 години. Двете планети са толкова близо до една друга в нощното небе на Земята, че приличат на една - всъщност Юпитер и Сатурн бяха толкова близо, че било възможно да се постави в телескопичното зрително поле. Това е невероятно рядко явление.

Последният път, когато Юпитер и Сатурн са били толкова близо един до друг от Слънцето, е било през 1226 г. сл. Хр., по времето, когато Чингис Хан завладява големи части от Азия, а Европа все още е на поколения далеч от Ренесанса. Според китайската астрология падащите комети са символ на бедствие и нещастие, така че появата на Халеевата комета отпада.

В продължение на вековете астрономите са разглеждали историческите записи в търсенето на резултатите за това, което би могло да обясни тази Витлеемска звезда. Учените обсъждат и до днес потенциалните причини за това явление. Може би е била друга, непозната звезда, комета, слънчево изригване или странно подреждане на планетите. Или може подобно събитие изобщо да не се е случило, да присъства само в библията. Истината е, че науката вероятно никога няма да разбере истината.

Това накара някои астрономи и астролози да нарекат гледката „Коледна звезда“, а други да се чудят на това небесно събитие, което съвпада с библейската Витлеемска звезда. Но съществувала ли е такава космическа гледка? И ако е така, какво ни казва астрономическата наука за това какво може да го е причинило?

Историята на Витлеемската звезда се появява само в Книгата на Матей. В Евангелието ни се казва, че ярка звезда се е появила на източното небе, когато Исус се ражда. Необичайната звезда била следвана от група мъдреци -  на библейски език „влъхви“. Тези мъдреци са били астролози (някои новозаветни преводи изрично ги наричат ​​астролози), идващи от някъде точно от Арабия, Месопотамия или от другаде. Те вероятно не са били евреи, защото не са знаели за пророчеството, според което царят на евреите трябва да се роди във Витлеем. Вероятно на мъдреците са отнели 2-4 месеца, за да пътуват до Ерусалим. Дали въпросните влъхви (Каспар, Мелхиор и Балтазар) са били само библейски персонажи или самите те представляват трите планети обединени в едно - Юпитер, Сатурн и Венера, образувайки Витлеемската звезда?

В крайна сметка вероятно никога няма да разберем какво наистина е вдъхновило библейската история за Витлеемската звезда. За наше щастие ще имаме възможността да видим тази празничност като „Коледната звезда“, която ще ни въведе в преддверието на чудесата. И след като оставим настрана ереста, омразата и разделението, всички се надяваме, че Рождество ще донесе добри вести за мир, радост и любов. Господ знае, че имаме нужда от тях точно сега!

Нека лъчите на Коледната звезда да покълнат в сърцата ви, за да бъдете здрави, обичани и щастливи!

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.